Modelul Dacia creat de supărarea lui Ceaușescu (Video)

Publicat: 27 apr. 2025, 19:03, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Auto , ? cititori
Modelul Dacia creat de supărarea lui Ceaușescu (Video)
Foto: captură Youtube

Cel mai râvnit model fabricat de Uzinele Dacia, în perioada comunistă, a fost Dacia 2000. Acest autoturism era, într-adevăr, o mașină echipată la cele mai înalte standarde ale vremii.

Dacia 2000 a apărut în urma unei nemulțumiri a lui Ceaușescu.

În anii ’80, în spiritul doctrinei național-comuniste, Ceaușescu a cerut ca toate instituțiile statului să folosească doar mașini fabricate în România. El însuși a renunțat la Mercedes pentru un Aro modificat, iar Securitatea a trecut de la BMW-uri la Dacia 1300.

Vizită cu bucluc

În timpul unei vizite oficiale la Scornicești, Daciile 1310 folosite de autorități nu au putut ține pasul cu ritmul dorit de Ceaușescu. Supărat că întârzie, liderul comunist a chemat un elicopter pentru a ajunge la timp.

Într-un interviu acordat în 2002 Arhivei de Istorie Orală a Radio România, profesorul Ștefan Bîrlea, fost șef al Cancelariei Comitetului Central, a povestit detaliile episodului: „Pe drum spre Pitești, coloana oficială mergea repede, iar motorul Daciei noastre a calat. Am fost nevoiți să cerem ajutorul lui Nicu Ceaușescu, care trecea întâmplător prin zonă, cu mașina lui Audi. În stația radio, l-am auzit pe Ceaușescu cerând un elicopter.”

Acest incident l-a determinat pe „Geniul Carpaților” să ordone fabricarea unei mașini de stat mai performante, care să nu îl facă de rușine în vizitele oficiale.

Dacia 2000 – un autoturism cum doar visau românii

Așa a luat naștere Dacia 2000, produsă între 1979 și 1982 în serie limitată, exclusiv pentru membrii de rang înalt ai Partidului Comunist. Practic, era un Renault 20 TS asamblat în România, folosind piese importate din Franța.

Disponibilă doar în culorile negru sau albastru închis, Dacia 2000 atingea o viteză maximă de 175 km/h, mult peste performanțele Daciei 1310, care prindea doar 120 km/h. Modelul era echipat cu dotări de lux pentru acea vreme: geamuri electrice, regulator de viteză (pilot automat), aer condiționat, direcție asistată, sistem audio, computer de bord și scrumieră iluminată. Motorul era unul performant, cu injecție de benzină marca Bosch.

Dacia 2000 a fost produsă în trei variante de motorizare. Cea mai „slabă dintre ele avea 1.647 cmc, 90 CP și o cutie de viteze manuală cu patru trepte. A doua variantă era echipată cu un motor de 1.995 cmc, 110 CP și avea cutia de viteze manuală, cu cinci trepte. Pe modelul de vârf s-a pus un motor de 2.165 cmc, de 115 CP. Cutia de viteze era automată.

Ultimele două modele erau echipate cu roți de 14 inch și 4 prezoane, față de 13 inch și 3 prezoane la varianta de bază.

După Revoluție, românii au preferat mărcile străine

Deși erau superioare Daciilor obișnuite, aceste modele au avut multe probleme tehnice. Mecanicii români nu erau familiarizați cu diagnoza computerizată și, în lipsa pieselor de schimb și a consumabilelor de calitate, întreținerea devenea complicată și costisitoare.

După căderea comunismului, Dacia 2000 a fost scoasă la vânzare pentru publicul larg, însă interesul a fost scăzut. Unul dintre motive a fost și acela că a devenit posibil accesul la alte mărci occidentale.