Junii au coborât călare în vechea cetate a Brașovului, un obicei păstrat de sute de ani

Publicat: 27 apr. 2025, 19:56, de Marian Apipie, în Orașul meu , ? cititori
Junii au coborât călare în vechea cetate a Brașovului, un obicei păstrat de sute de ani
Sursa foto: Facebook Primăria Municipiului Brașov

Mii de persoane au participat, duminică, în centrul istoric al Brașovului, la tradiționala Paradă călare a Junilor din Schei, un obicei păstrat cu sfințenie de sute de ani. Evenimentul a avut loc anul acesta în cadrul Zilelor Municipiului Brașov, în pofida vremii ploioase. „Duminica Tomii este sărbătoarea care reprezintă punctul cel mai important din acest an pentru Brașov“, a spus și edilul George Scripcaru.

Reprezentanții celor șapte cete de juni din Scheii Brașovului au coborât călare în vechea Cetate, salutându-i pe cei prezenți cu „Hristos a Înviat!“. Parada junilor este un eveniment păstrat de sute de ani pentru a sublinia importanța comunității românești și a creștinismului în municipiul Brașov.

„Este sărbătoarea cea mai importantă a Brașovului, de aceea sunt prezenți alături de noi atât mulți oameni, care au venit să se bucure de această sărbătoare. Junii Brașovului reprezintă un simbol pentru orașul nostru și, ca de fiecare dată, reușesc să ne aducă împreună aici, în Scheii Brașovului. Nu pot decât să fiu recunoscător pentru această zi. Astăzi, de Duminica Tomii, această sărbătoare reprezintă punctul cel mai important din acest an pentru Brașov“, a spus primarul George Scripcaru, potrivit Agerpres.

Edilul a asistat la trecerea junilor în oraș, i-a însoțit pe jos, spre Pietrele lui Solomon, unde este programată o sărbătoare câmpenească.

Junii au coborât călare în vechea cetate a Brașovului. Au oferit și buzduganul junilor, ca semn al puterii și demnității

Pentru a sublinia importanța acestui eveniment, un reprezentant al Junilor bătrâni i-a înmânat primarului Brașovului buzduganul junilor, ca semn al puterii și demnității.

„Domnule primar, în numele Societății Junilor Bătrâni permiteți-mi să vă predăm acest buzdugan – semn al puterii, al demnității și al continuității acestui oraș. Prin acest gest ne exprimăm considerația față de Brașov, față de istoria lui și față de dumneavoastră, ca reprezentant al orașului și vă transmitem angajamentul nostru de a duce mai departe tradiția junilor. Dragi brașoveni, tradiția noastră nu este un simplu obicei, este dovada rădăcinilor și spiritului acestui oraș“, a transmis Adrian Rusu, reprezentantul Junilor Bătrâni.

Anul acesta a fost reînviată, după mai mulți ani, binecuvântarea Junilor Bătrâni înainte de marea paradă călare: preoții de la Biserica „Sfânta Treime“ din Schei i-au întâmpinat pe junii bătrâni și le-au oferit binecuvântarea sfântă.

Evenimentul Zilele Brașovului se va termina în cursul serii, în Piața Sfatului, cu concertele de muzică populară, pe scenă urmând să evolueze, printre alții, Dinu Iancu-Sălăjanu și Mariana Anghel. „Pentru a marca acest moment important pentru identitatea orașului nostru, literele de pe Tâmpa și clădirea primăriei vor fi iluminate, în această seară, în culorile tricolorului“, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.