Trocul politic al magistraților merge… magistral mai departe

Publicat: 28 apr. 2025, 08:00, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
Trocul politic al magistraților merge... magistral mai departe

Scena politică românească a fost, săptămâna trecută, timp de patru zile, marcată de o mișcare discretă, dar în forță, a magistraților. Practic, această mișcare a fost una de protejare a pensiilor uriașe obținute în anii trecuți de magistrați dar, în același timp, și un avertisment pentru actuala clasă politică de la noi.

Ca atare, dacă urmărim firul evenimentelor din cele patru zile reiese foarte clar că magistrații au arătat pisica politicienilor de la noi. Iată cum s-a derulat scenariul:

1.Marți- 22.04.2025, Camera Deputaților a adoptat o noua lege de pensionare a magistraților care prevede pensionarea acestora la 65 de ani începând de anul viitor. Totodată, s-a adoptat și amendamentul USR care prevedea că „Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizaţiei de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”.

2.Miercuri- 23.04.2025, Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) protestează față de acest proiect legislatic, dar făr succes, și legea este trimisă spre adoptare la Senat.

3.Joi- 24.04.2025, judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești arată pisica coaliției de guvernare și anulează decizia de anulare a alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională a României. Imediat, coaliția de guvernare intră în trepidații și aplează la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

4.Vineri- 25.04.2025, La Senat trebuia să se discute în comisiile de specialitate Legea de pensionare a magistrațiilor, dar, surprinzător, nu s-a mai discutat, adică…tăcere. Tot vineri, ÎCCJ invalidează Hotărârea Curții de Apel Ploiești și proiectul de lege este pus în așteptare.

Ca atare, după patru zile de arătat pisica, trocul dintre magistrați și parlamentari a revenit la normal, adică huzurul merge mai departe. Astfel, magistrați și-au păstrat pensiile speciale și pensionarea la 45 de ani, iar deputații și senatorii vor continua să se lăfăiască pe banii românilor în Palatul Parlamentului. Practic, o mână spală pe cealaltă și ambele…fața și…așa șifonată serios a justiției române!