După alegeri urmează apocalipsa fiscală. Cresc impozitele și TVA
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/tax-freepik.jpg)
Guvernul pregătește un val de creșteri ale taxelor și impozitelor care va lovi atât firmele mici, cât și persoanele fizice. Apocalipsa fiscală va afecta peste 600.000 de firme și milioane de români care au economii la bancă sau dețin proprietăți. Cele mai afectate vor fi firmele mici, care funcționau în regim de microîntreprindere.
Apocalipsa fiscală va lovi cel mai tare în firmele mici
Printre măsurile anunțate, una dintre cele mai dure este majorarea impozitului pe dividende la de la 8% la 16%, arată economica.net. Din 2020, când era doar 3%, acesta a crescut anual, până la 10%, la începutul lui 2025. Microîntreprinderile, care reprezintă cea mai mare parte a firmelor active din România, vor simți cel mai tare această schimbare. Fiscalitatea totală a acestora, care în 2021 era în jur de 11-12%, va urca în scurt timp la peste 31%. Înăsprirea fiscalității și alte măsuri introduse recent, precum e-factura, deja au dus la închiderea a peste 46.000 de societăți anul trecut.
Ca să învârtă cuțitul în rană, statul pregătește și o creștere a impozitului pe profit, de la 16% până la 19, sau chiar 20%.
Românii cu economii, printre cei mai afectați de apocalipsa fiscală
Majorările pregătite de guvern îi vor afecta și pe cei care au în proprietate mai mult de o locuință. Aceștia vor plăti impozite mai mari cu 50% pentru fiecare proprietate deținută pe lângă locuința de bază. Măsura îi va afecta în special pe investitorii în imobiliare, dar și pe cei care dețin câte o casă de vacanță în afara orașului.
Apocalipsa fiscală nu îi ocolește nici pe românii care au bani în bănci. Guvernul va aplica contribuția la sănătate(CASS) pentru veniturile din dobânzi. Se estimează că această măsură va reduce randamentele obținute cu peste 20%. Acestea erau deja mai mici decât cele obținute din obligațiunile de stat, care rămân neimpozitate și neafectate de contribuția la sănătate.
Măsura care va afecta toți locuitorii țării va fi, însă, creșterea TVA de la 19% la 21%. Aceasta va duce la creșterea prețurilor pentru majoritatea bunurilor și serviciilor. Impactul va fi resimțit direct de toți consumatorii, în contextul în care, pe fondul inflației ridicate, prețurile erau deja peste puterea de cumpărare a majorității românilor.
Prin aceste măsuri, guvernul speră să reușească reducerea deficitului bugetar, care a depășit 9% anul acesta. Totuși, istoria recentă a țării noastre arată că majorările de taxe și impozite nu au adus rezultate pozitive. După creșterea TVA-ului în 2010, consumul intern s-a prăbușit, iar evaziunea fiscală a crescut semnificativ. Măsuri similare din anii de tranziție, dar și mai recent, au dus la închiderea a mii de firme, scăderea investițiilor și a puterii de cumpărare.