Live Text: Dezbatere la Palatul Cotroceni, înainte de prezidențiale. Confruntarea directă a candidaților

Publicat: 28 apr. 2025, 19:30, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Dezbatere la Palatul Cotroceni, înainte de prezidențiale. Confruntarea directă a candidaților
22:30, 28 Apr. 2025

Are România motive să se teamă de un posibil atac rusesc?

Andreea Georgescu, către toți candidații: Nu știu cum ați perceput momentul 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina. Șeful Armatei a vorbit despre posibilitatea ca Rusia să testeze în următorii ani operativitatea Articolul 5 al NATO și să atace și nu a exclus România. Ce ați face într-o astfel de ipoteză și dacă dumneavoastră considerați că e nevoie de o pregătire a populației?

Întrebat dacă România este în pericol în ceea ce privește un atac rusesc, Antonescu a explicat că nu sunt motive de îngrijorare, dar nici nu putem ignora ce se întâmplă la vecini ucraineni.

Crin Antonescu: Aș nota că, la scurtă vreme, în paralel cu emoția, solidaritatea, a început o campanie pe rețele care a mers clar în favoarea Rusiei, anti-Zelenski, care s-a desfășurat bine mersi. Și noi am ajuns în toamna trecută la o aberație electorală pe baza acestei propagande care s-a făcut zi de zi. Nu avem motive de panică, dar nici motive de liniște. Trebuie să fim pregătiți pentru apărare. Aș convoca CSAT, Guvern, aș ieși public, aș informa opinia publică și aș lua toate măsurile pe care le ia un stat membru NATO.

Nicușor Dan: Trebuie să preîntâmpinăm acest moment. Și o putem face consolidând relația cu NATO, contribuind la parteneriatul UE. Să aducem unități de producție în România, trebuie de asemenea să ne preocupe războiul hibrid, care exact asta înseamnă: niște site-uri care propagă propagandă și instituțiile nu le văd la timp. Dacă instituțiile statului român nu au reușit să facă asta, înseamnă că e nevoie de o schimbare.

Elena Lasconi: Prioritatea mea este să eficientizăm fabricile de armament românești. Ca să apărăm pacea, trebuie să fim pregătiți. Îmi place ce face Polonia. Îmi doresc să creștem numărul de militari profesioniști. Este importantă o pregătire a unor voluntari, ca în Polonia, nu armată obligatorie. 

22:21, 28 Apr. 2025

Antonescu, despre principalele numiri în calitate de președinte

Roxana Lăzărescu, întrebare pentru Antonescu: Ce persoane, cu nume, aveți în vedere să numiți pentru șefia serviciilor secrete, emisar special pentru administrația Trump și va exista un emisar special pentru relația cu Ucraina?

Antonescu: Nu vă pot spune nume. Controlul parlamentar asupra serviciilor a fost anemic. Președintele nu face singur aceste numiri, doar propune, iar Parlamentul le aprobă. E nevoie de conducător civil la SRI. Celelalte servicii vor face obiectul unei analize.

Lăzărescu: Emisar special pentru administrația Trump?

Antonescu: Eu sper ca relația să fie reluată prin Ambasadă. Nu ar trebui să ne trebuiască emisari speciali.

22:10, 28 Apr. 2025

Antonescu: Cheltuielile trebuie reduse

  • Ca președinte, ce veți alege, reducerea aparatului bugetar sau creșterea taxelor?

Crin Antonescu: E nevoie de reducerea aparatului bugetar. Se vorbește despre salariile mari ale demnitarilor. Care? Că unele, ale miniștrilor, sunt mai mici față de unele ale unora din companii. Nu creșteri de taxe. Cred că putem găsi alte soluții. Ar presupune și reduceri de salarii, și concedieri.

La întrebare au răspuns și ceilalți doi candidați:

Nicușor Dan: Mi se pare absurd să speri că cei care au dus România în gard o vor scoate. Ca să răspund, sunt patru lucruri esențiale, ca să echilibreze deficitul: 1. Combaterea marii evaziuni fiscale. 2. Absorbția fondurilor europene. 3. Reducerea cheltuielilor statului. 4. Companiile de stat.

Lasconi: Da, e simplu, sună și populist, să nu creștem taxe. ANAF nu reușește să colecteze taxe. Eu pot să sper că nu vor crește taxele, dar nu știu ce magie ar trebui să facă prim-ministru ca să nu crească taxele măcar un an. Acum avem o mare oportunitate de la Comisia Europeană, prin care putem eficientiza companiile pentru înarmare. Cheltuielile cele mai mari nu sunt cele de personal, ci trebuie puși oameni competenți în funcții cheie, în companii de stat.

22:02, 28 Apr. 2025

Elena Lasconi, din nou pusă în dificultate

Elena Lasconi surprinde din nou și dovedește că nu poate răspunde la orice întrebare concret. Urmează mai multe întrebări din partea uni reporter, la care răspunsurile au lăsat de dorit.

Reporter: În prima zi de mandat primiți pe masă un act normativ prin care Guvernul majorează TVA. Ce faceți, o promulgați?

Elena Lasconi: Nu voi promulga o astfel de lege. Mă interesează să stau la masa discuțiilor cu oamenii care alcătuiesc Guvernul,. Să vedem de ce este asta acum soluția. Aud de mulți ani că se va face o reformă a statului, se va reduce numărul de angajați.

Nu sunt de acord în momentul ăsta. Mă interesează să discut cu ministrul de Finanțe. Nu o promulg decât dacă sunt sigură că este singura soluție.

Reporter: Președintele poate să întoarcă o singură dată o astfel de măsură.

Reporter: Dacă se ajunge la acord cu FMI îl veți susține?

Elena Lasconi: Dați un exemplu concret.

Reporter: Surse oficiale ne-au declarat că dacă deficitul nu este ținut în frâu, există riscul ca FMI să încheie un acord cu Guvernul

Elena Lasconi: Eu susțin o reformă a statului, să se desființeze din instituțiile în care oamenii taie frunză la câini

Reporter: Tăiați pensiile?

Elena Lasconi: Cum să tăiem pensiile? Pensiile trebuie crescute.

21:52, 28 Apr. 2025

Nicușor Dan, despre decizia de a participa la prezidențiale

Întrebat de ce a ales să participe la prezidențiale și să renunțe la Primăria Generală, deși avea o responsabilitate față de Capitala țării, Nicușor Dan a precizat că decizia a fost o revelație: a simțit că el este schimbarea, un candidat mai bun decât toți ceilalți.

Elena Crângașu, întrebare pentru Nicușor Dan: Imediat după ce ați câștigat Primăria Generală, ați spus că ați mai avea nevoie de cel puțin un mandat pentru că abia ați început să trasați anumite linii și nu vă gândiți să candidați. Apoi ați făcut acest pas, surprinzător, am putea spune, și v-ați anunțat candidatura la Cotroceni. Moment în care ați primit și critici de la o parte din electorat, care a spus că ați prins momentul și ați profitat, așa cum face un politician și că nu v-ați ținut cuvântul.

Ați învățat să fiți de la activist, politician și dacă ați început să mergeți în pantofii celor pe care, până acum, i-ați criticat?

Nicușor Dan: Nu e o chestiune de persoană, e o chestiune de responsabilitate. Pentru că am anticipat, în decembrie când am anunțat că voi candida, am anticipat că clasa politică din România nu va fi capabilă să genereze candidați mai buni decât Simion, Ponta, Antonescu. Ăsta e motivul pentru care am candidat. Consider că de la Palatul Cotroceni o să pot să ajut bucureștenii mai mult decât pot să fac de la Primăria Capitalei.

21:31, 28 Apr. 2025

Se retrage Crin Antonescu din politică dacă pierde alegerile?

Întrebat ce se va alege de cariera sa politică în cazul în care pierde alegerile prezidențiale, Crin Antonescu a precizat că va lua o decizie liberă, pe care o va gândi atent, așa cum a procedat și în 2014, când a ales să ia o pauză. Nu confirmă, însă, că scenariul de atunci se va repeta acum.

Claudiu Pândaru, întrebare pentru Antonescu: Dacă veți pierde alegerile vă veți retrage din nou zece ani?

Crin Antonescu: Am intrat în politică în 1990 și am ieșit în 2014. Nu mi-am trădat niciodată niște principii, valori și partenerii. În 2014, la capătul unui proiect major care a eșuat prin trădarea unui partener, mi-am asumat răspunderea pentru asta. Nu am rămas în vreo sinecură. Am plecat și sunt mulțumit că am făcut asta. Mi-am ajutat soția, mi-am crescut copilul. Acum am venit chemat, am zis da, nu pot sta deoparte și am venit. Dacă nu voi câștiga, voi lua o decizie în deplină libertate, pentru că nu am niciun fel de obligație.

21:14, 28 Apr. 2025

Crin Antonescu îi cere explicații lui Nicușor Dan pentru blocarea unor proiecte importante

Crin Antonescu îl acuză pe Nicușor Dan de o administrație slabă în ceea ce privește Capitala, de care ar fi fost responsabil în calitate de Primar General. Acesta precizează că a primit mai multe șanse de a demonstra că își face treaba dar, de fiecare dată, a eșuat și a dat dovadă de dezinteres.

Crin Antonescu, întrebare pentru Nicușor Dan: Eu am semnat ce trebuia să semnez la vremea respectivă cu o companie a ministerului. Dar ce spuneți dvs. de modul în care blocați construcția a șapte spitale, publice sau private? Cât are de gând să blocheze aceste demersuri?

Dan: Constat că dl. Antonescu continuă să spună că albul e negru și negrul e alb. Spune că respecta legea. Păi dacă instanța spune că ați încălcat legea… Iar chestiunile pe care mă acuzați, vă rog să îmi spuneți pentru fiecare în parte de ce mă acuzați. Am avut alegeri locale anul trecut în care colegi ai domnului Antonescu au candidat, dar bucureștenii m-au votat. Față de potopul de acuze care mi se aduc, îi invit pe bucureșteni să vorbească cu oamenii care nu sunt din București să le spună realitatea despre București.

Antonescu: Îi previn pe oameni că dacă vin prin București vor face mult de la gară până în centru. Știe dumnealui de ce.

Dan: Acest trafic l-am moștenit. Orice urbanist știe că este făcut de blocuri aruncate fără școli, grădinițe și asta au făcut-o colegii lui Antonescu.

21:00, 28 Apr. 2025

Elena Lasconi îl vrea pe Ilie Bolojan premier

Întrebată cu cine vrea să meargă mai departe, în cazul în care va câștiga alegerile, Elena Lasconi și-a menținut vechea idee. Astfel, favoritul pentru funcția de premier rămâne Ilie Bolojan.

„Cu Ilie Bolojan. Am văzut că am fost plagiată. Îl admir foarte mult și cu deficitul ăsta bugetar avem nevoie de un profesionist prim-ministru. La discuțiile pentru formarea guvernului, din decembrie, nu au vrut să ne arate bugetul. N-am să mint niciodată românii. Cred că pot găsi înțelegere pentru că există dialog și la PSD, PNL și UDMR. Există mai multe formule, dar nu am de gând să fac acum mai multe scenarii”

Crin Antonescu este de părere că cei doi nu vor putea colabora, pentru că Ilie Bolojan și-ar dori să colaboreze doar cu el: Constat un fenomen pe care l-aș califica aproape de hărțuire. Hărțuirea domnului Bolojan. Unii îl aleargă, ca să spun așa, pe dl. Bolojan, problema e că dl. Bolojan mă preferă pe mine. Am glumit puțin. Dl. Bolojan a spus clar că e un fel de matrapazlâc, pentru că unii îi tot aruncă numele. Să credem că un om ca Ilie Bolojan nu a vrut să fie prim-ministru sau să candideze, dar va fi forțat de Lasconi și Dan, eu cred că e fantasmagoric. România va avea pe timpul mandatului meu un guvern pro-european, din actuala majoritare, cu acest premier sau altul.

Nicușor Dan: O completare la ce a spus dl. Antonescu. Ca să răspund la întrebare: sunt o persoană care poate lucra cu oricine, am dovedit la Primăria Capitalei.

Eu cred că de ani de zile, PNL este ca în povestea cu broasca pe care, dacă o arunci în apă fierbinte, sare imediat înapoi, dar, dacă dai focul mai mic și mai mic, ajunge să fiarbă singură.

20:49, 28 Apr. 2025

Crin Antonescu, despre Liviu Dragnea

Întrebare: Dacă erați președinte, Liviu Dragnea ar fi avut dosar?

Antonescu: N-aș putea să vă spun, că nu i l-aș fi făcut eu. Dosarele tuturor politicienilor și cetățenilor trebuie făcute de organisemele îndreptățite prin Constituție.

Jurnalist Dumitrescu: Ați spus că le considerați dosare politice.

Antonescu: Eu țin minte ce am spus. Să cităm exact. Eu nu am spus că nu ar fi trebuit să se facă dosare sau că e vinovat sau nu. Am spus în legătură cu primul, mai ales primul proces, fără să mai fiu aliat politic, că sunt dosare suspecte de conținut politic. Pentru că Liviu Dragnea la primul dosar a fost condamnat pentru lucruri pe care în campania electorală le fac, fără a fi ilegale, 90% dintre cei care fac campanii.

Aș vrea să fie limpede, că voi fi sau nu eu președinte. În țara asta și într-un stat de drept, apropo, doamna Lasconi, ca să nu mai fiți nevoită să ieșiti din nou în stradă și fără să înțelegeți de ce (…) Penal este cine spune legea că este penal, nu cine spune presa, nu adversarii sau colegii politici.

Calea e să nu generez dosare politice. Eu n-am generat, n-aș fi generat niciun dosar politic.

Dacă dvs. (n.r. Lasconi) înțelegeți în termeni coregrafici. Horă, dansuri, chestii din astea, niște fenomene politice, nu pot să vă ajut, nu sunt talentat la capitolul coregrafic. Vă admir, că v-am văzut dansând. Pe mine, dumneavoastră, nu

20:43, 28 Apr. 2025

Rămâne Marcel Ciolacu premier?

Jurnalistul Florin Negruțiu a avut o întrebare pentru toți cei trei candidați: După alegeri vom constata că economic România e într-o situație dificilă, că ne apropiem de un picaj. Îl veți mai păstra pe Ciolacu premier sau îi cereți demisia?

Crin Antonescu a precizat că există varianta de a continua alături de actualul premier, cu care va discuta cum funcționează lucrurile și care este situația în România, în timp ce Nicușor Dan și Elena Lasconi au declarat că vor numi un alt prim-ministru.

Antonescu: Știm de acum, nu trebuie să vină alegerile. Cine vă spune că devenit președinte îl menține sau demite pe premierul în execuție, ori nu cunoaște Constituția, ori minte. Președintele nu-l poate demite pe prim-ministru. Dacă devin președinte, mă voi așeza la masă cu Guvernul și vom discuta ce e de făcut în fața acestei crize.

În prima zi nu asta e prima mea măsură, prima măsură e să discut cu premierul în exercițiu care e stadiul problemelor, să vedem dacă putem merge împreună.

Nicușor Dan: Am fost într-o situație identică, Primăria avea datorie de trei sferturi din bugetul ei anual. Asta a fost prima discuție avută cu echipa. Dacă românii mă vor vota, ăsta va fi primul lucru pe care îl voi face.

Elena Lasconi: Eu întreb, dacă în prima zi la primărie ați aflat că nu aveți bani… Aveați buget? Sigur că Marcel Ciolacu nu o să mai fie premier cu mine președinte. 

20:39, 28 Apr. 2025

Antonescu vs. Lasconi

Elena Lasconi: „Dle Antonescu, revin la 20212. Dvs, Ponta, Dragnea sunteți cei cărora ar trebui să le mulțumesc că am ieșit în stradă. Cum puteți garanta că veți proteja statul de drept?”

Crin Antonescu: „Constituția este aceeași. Era și în 2012 ca și astăzi. În anul 2012 s-a întâmplat următorul lucru (…) în 2012 s-a produs, în conformitate cu un articol foarte explicit și foarte clar, fără echivoc din Constituția României, o suspendare a președintelui în exercițiu atunci, Traian Băsescu. Ea s-a desfășurat după toate regulile din Constituție și după legile parlamentare, a fost validată ca atare de CCR, domnul Traian Băsescu a fost suspendat. S-a procedat laun referendum, a avut loc acel referendum, în urma deciziei CCR discutate și discutabilă și ea, totuși favorabilă lui Traian Băsescu, Traian Băsescu și-a reluat locul în fruntea statului român și lucrurile au mers mai departe”

20:29, 28 Apr. 2025

Nicușor Dan, între politică și moralitate?

Lasconi i-a adresat o întrebare picantă lui Nicușor Dan, la care acesta a ținut să-i reamintească cum el i-a îndemnat pe români să o voteze.

E.L: Când te-ai milogit de cei de la PSD și PNL să te susțină, erai anti-sistem, reformator sau oportunist? Se împacă politica cu moralitatea?

N.D.: Aș vrea să încep prin a vă aduce aminte că în data de 25 noiembrie la 4 dimineața pe contul meu de Facebook am trimis un mesaj în care am îndemnat românii din străinătate să vă voteze, pentru a evita o finală Simion-Ciolacu. Dincolo de toate umorile, sentimetele pe care fiecare le trăiește, eu cred că trebuie să ne uităm la poporul român.

Elena Lasconi îl acuză pe Nicușor Dan că minte atunci când declară că a sunat-o să îi spună că vrea să candideze la prezidențiale. Nicușor spune că, ulterior, a sunat și liderii coaliției, crezând că există un pericol izolaționist.

20:22, 28 Apr. 2025

Candidații la prezidențiale, despre situația din Ucraina și planurile de pace

Nicușor Dan: „E importantă ordinea internațională pe care Rusia a violat-o acum 10-11 ani când a preluat Crimeea și acum 3 ani când a atacat Ucraina (…) Securitatea României și a Republicii Moldova depinde de modul în care se va sfârși războiul din Ucraina. România trebuie, în acord cu partenerii săi europeni, să sprijine Ucraina”

Elena Lasconi: „Rusia nu se oprește (…) În calitate de președinte al României nu o să recunosc Crimeea. Dacă aș fi președintele Ucrainei nu aș da niciun centimetru nimănui. De când la Washington s-a instaurat Administrația Trump, predictibilitatea o găsim doar la Bruxelles”

Crin Antonescu: „Interesul național al României are 3 componente majore, în opinia mea. Granița rusă cât mai departe de granița României (…) Să existe o conservare și o păstrare respectării legislației și a dreptului internațional. O țară ca România este întotdeauna interesată să mai existe, să se respecte și să funcționeze reguli fundamentale ale dreptului internațional. În al treilea rând, este într-adevăr un moment în care se verifică opțiuni, iar opțiuniea României în interiorul UE (…) înseamnă o convergență, o coerență și o eficiență a acțiunilor noastre în comun”

20:17, 28 Apr. 2025

Elena Lasconi condamnă anularea alegerilor

Elena Lasconi a numit anularea alegerilor o „decizie nedemocratică”, precizând că ea nu vede o dovadă clară care să fi dus la adoptarea unei asemenea măsuri.

„A fost o decizie total nedemocratică. Nu am văzut nicio dovadă. S-au schimbat regulile jocului (…) ca în această campanie pe primele locuri să fie oamenii sistemului”

20:15, 28 Apr. 2025

Nicușor Dan: Anularea alegerilor a dovedit slăbiciunea statului

„Anularea alegerilor a dovedit slăbiciunea statului. Instituțiile trebuiau să prevină. Suntem la cinci luni de atunci și nu avem o explicație completă. A fost un candidat care a declarat cheltuieli de campanie zero și pentru care am văzut acum o lună că autoritățile au dovedit că a fost o plată. A fost viciat rezultatul alegerilor”, a precizat candidatul la prezidențiale.

20:11, 28 Apr. 2025

Crin Antonescu, despre anularea alegerilor din decembrie 2024

Crin Antonescu a fost vizibil deranjat de retragerea din dezbatere a lui Victor Ponta, precizând că a fost o dovadă de sfidare la adresa românilor, care aștetau explicații de la cei pe care urmează să-i voteze.

Cât despre anularea alegerilor, precizează că legea este cea care decide, motiv pentru care s-a recurs la o asemenea măsură.

„A fost un moment critic. E o decizie a instanței. E un moment traumatic. Mergem mai departe, nu avem altă cale decât aceste alegeri, desfășurarea lor democratică și tot ce pot să spun eu, că în mandatul meu de președinte așa ceva nu se va mai întâmpla.

Ca în Agatha, Cristi, 10 negri mititei, domnul Ponta, deși a anunțat că va participa la această dezbatere și la orice dezbatere, spunea domnia sa cu vitejia și cu credibilitatea cunoscute, acum 2 zile nu mai înțeleg de ce e în altă parte, unde e mai important pentru domnia sa decât să se întâlnească cu cei care vă privesc? „, a transmis Antonescu.

19:53, 28 Apr. 2025

Simion se retrage de la dezbaterea politică

Crin Antonescu, Elena Lasconi și Nicușor Dan rămân la dezbatere, în timp ce George Simion a ales să se retragă.

După ce i-a oferit un buchet de flori colegei sale, pe motiv că “este singura care a fost votată de români”, a precizat că este nemulțumit de anularea alegerilor, după care a părăsit sala.

19:46, 28 Apr. 2025

Ordinea la dezbatere

Candidații au început să tragă bilețelele, care aleg ordinea lor la dezbatere.. Crin Antonescu va fi primul care va vorbi, urmat de Nicușor Dan, Elena Lasconi și, în final, George Simion.

19:43, 28 Apr. 2025

George Simion, fără emoții la dezbatere

George Simion a ajuns la Palatul Cotroceni alături de soția sa, precizând că nu are emoții.

„Nu am deloc emoții. (n.r. Palatul Cotroceni) e un loc care ar trebui să fie în slujba românilor și nu a fost până acum. Participăm la un simulacru, alegerile au fost anul trecut”, a declarat George Simion. 

„Ne temem doar de Dumenzeu, iar uneltirile celor care vor să repete anularea alegerilor și să atace democrația nu prea ne îngrijorează”, a mai spus el.

19:32, 28 Apr. 2025

Nicușor Dan, emoționat peste măsură: E normal!

Nicușor Dan a ajuns la Palatul Cotroceni, vizibil emoționat. Acesta a precizat că vrea să dea cărțile pe față, să clarifice situația și să își spele imaginea, după ce au apărut, de-a lungul timpului, mai multe acuzații grave la adresa lui.

„E normal să am emoții, da. E o oportunitate, despre asta a fost campania asta, despre cineva care a reușit la București și alți oameni care eu eșuat pentru România. Tactica lor a fost să spună minciuni despre mine și acum am ocazia să le răspund”, a declarat Nicușor Dan.

„A fost un gest de responsbilitate față de ce poate oferi clasa politică acum. Era nevoie de candidatura mea , mai spune el.

Soția lui Nicușor Dan este și ea prezentă la eveniment, la fel de emoționată precum candidatul la prezidențiale.

“Foarte, foarte mari (n.r. emoții). Am încredere în Nicușor. De aceea îl strâng foarte tare de mâna”

19:30, 28 Apr. 2025

Crin Antonescu a ajuns la Palatul Cotroceni alături de soția sa, Adina Vălean

„Mă bucur să fiu aici. Fiecare avem niște idei de ani de zile și un program. Am venit să-l prezint”, a spus Crin Antonescu, cu câteva minute înainte de dezbatere.

„Sunt pregătit să răspund la toate întrebările”, adaugă el.

Candidații la prezidențiale au parte de prima lor confruntare directă azi, la ora 20.00. Dezbaterea politică are loc la Palatul Cotroceni, unde vor fi prezenți patru dintre cei care luptă pentru conducerea țării, după ce Victor Ponta a anunțat că nu va participa la eveniment:

  • George Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
  • Crin Antonescu (Alianța Electorală România Înainte – PSD, PNL, UDMR)
  • Nicușor Dan (independent)
  • Elena Lasconi (va apărea pe buletinul de vot drept candidat USR, deși partidul i-a retras susținerea)

„Voi respecta și voi participa la orice dezbatere organizată care tratează în mod egal toți candidații înscriși în cursa electorală și toți votanții. Nu voi participa la dezbateri care invită doar candidați susținuți de partidele care cheltuie lunar milioane de lei din banii publici; nici la selecția candidaților pe baza unor sondaje plătite de aceleași partide, din bani publici, sondaje care s-au dovedit atât de false la Alegerile din noiembrie 2024”, anunță Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

Temele abordate vor fi: prioritățile mandatului prezidențial, soluții pentru recâștigarea încrederii în instituțiile statului, rolul președintelui ca mediator într-o societate polarizată, politica externă, parteneriatele strategice și strategia de securitate națională.