Pana de curent din Spania, trăită pe viu de un român: O lecție despre cât de fragili suntem într-un sistem dependent de tehnologie!
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/policia-spania-politia.jpg)
Pana de curent din Spania a fost trăită pe viu de un român care se află în vacanţă, în ţara din peninsula Iberică.
Pană de curent, în Spania
Dan Preda, un expert contabil din Slatina, a povestit ce a trăit pe viu, atunci când n-au mai existat curent electric, dar nici telecomunicaţii.
„Blackout în Spania… un „experiment interesant” trăit pe viu.
Astăzi am experimentat o „conspirație” mai veche: ce se întâmplă dacă rămânem fără curent electric și, implicit, fără telecomunicații?
Totul a început într-un magazin al unei „multinaționale”. La un moment dat, s-a întrerupt curentul. Ni s-a cerut să părăsim magazinul pentru că nu mai puteau încasa nimic.
Primul meu gând a fost: „Scoate registrul special și rezolvă problema! „(defect de contabil…)
Între timp, o doamnă a intrat, a luat o baghetă de pâine de 1,89 euro și a spus că lasă 2 euro la casă doar să i se dea pâinea. Au refuzat-o și i-au cerut să părăsească magazinul”, a povestit el, pe pagina sa de Facebook.
Totul s-a cufundat în haos, mai povesteşte el, fiind pus în dificultatea de a-şi găsi soţia şi fiica, pe care le lăsase la plajă.
„Am ieșit afară și am încercat să-mi sun soția, care plecase cu fetița la plajă. Apelul a eșuat: nu aveam nici semnal mobil, nici internet.
Deși nu înțeleg foarte bine limba spaniolă, am observat agitația: angajații și oamenii din jur își făceau semne că telefoanele nu mai funcționează.
Am pornit spre plajă, cu primul gând: „Oare cum dau de ele?”
Pe stradă, semafoarele nu funcționau: pietonii nu știau când să traverseze, iar șoferii nu știau cine are prioritate. Haosul a început imediat: claxoane, confuzie, zgomot.
Magazinele au început să închidă ușile de teamă, în timp ce oamenii, panicați, cereau apă și alimente”, a mai arătat Dan Preda.
„Cash-ul devine rege!”
Contabilul şi-a dat seama că într-o situaţie de acest gen, devine foarte important să ai bani cash, astfel încât să reuşeşti să-şi procuri cele necesare, începând cu apa potabilă.
„Foarte interesant: când telefonul devine inutil și nu mai funcționează Glovo, Uber, Bolt sau Google Maps, îți dai seama cât de vulnerabil ești. Restaurantele își închid ușile, și brusc realizezi:
„Ai bani, mănânci. Nu ai bani, nu-ți e foame :D”
Cash-ul devine rege!
Oamenii căutau autobuze, dar cei mai mulți nu știau ce linii să ia, pentru că Maps nu funcționa. Panica creștea.
Poliția a ieșit în stradă pentru a dirija circulația în intersecții.
Singurele magazine deschise erau cele mici, de cartier, deținute de chinezi. Se formau cozi, iar accesul era limitat din lipsă de spațiu. Un simplu calculator de mână devenise „casa de marcat”, iar prețurile erau stabilite de proprietari. Plăteai doar cash”, a mai spus Dan Preda.
Norocul a fost, mai istoriseşte el, că alimentarea energie electrică a revenit chiar atunci când a fost nevoie să intre în camera de hotel, acces care se făcea tot electronic.
„Ajungem în sfârșit la cazare(panică): accesul este pe baza unui cod de acces… Norocul nostru că a revenit între timp curentul electric.
Dar telefonia mobilă tot nu funcționează. Oamenii nu pot lua legătura unii cu alții.
Poliția, pompierii și ambulanțele sunt peste tot, iar sirenele intensifică starea de panică generală.
La știri apar informații despre persoane blocate în aeroporturi, oameni blocați în metrou și în lifturi, din cauza opririi curentului electric. Benzinăriile nu mai pot alimenta. Atacurile de panică observate pe străzi sunt, cel mai probabil, generate și din aceste cauze.
O lecție trăită pe viu despre cât de fragili suntem într-un sistem dependent de tehnologie!”, a conchis Dan Preda.
Pana de curent masivă care a afectat Spania și alte țări europene
Spania se confruntă cu o situație de criză severă după ce o pană de curent de mari proporții a afectat luni milioane de cetățeni. În urma incidentului, Ministerul de Interne al Spaniei a anunțat instituirea stării de urgență în regiunile care solicită acest lucru. Până în prezent, Madrid, Andaluzia și Extremadura au cerut oficial Guvernului central activarea măsurilor speciale de urgență.
Pana de curent a început luni dimineață și a avut un impact major nu doar în Spania, ci și în Portugalia și Franța, paralizând sectoare cheie precum transporturile, comerțul și comunicațiile. În prezent, autoritățile spaniole investighează cauzele incidentului, fără a exclude vreo posibilitate, inclusiv varianta unui atac cibernetic coordonat.
Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a transmis un apel către populație, îndemnând la folosirea responsabilă a telefoanelor mobile, având în vedere că rețelele de telecomunicații se află într-un „moment critic”. Totodată, șeful Executivului a subliniat că explicațiile oficiale pentru această pană urmează să fie clarificate, iar Consiliul Național de Securitate a fost convocat pentru o ședință extraordinară în cursul serii de luni, pentru a analiza măsurile suplimentare necesare.
La această oră, situația rămâne fluidă, iar autoritățile recomandă cetățenilor să urmeze instrucțiunile oficiale și să evite utilizarea excesivă a rețelelor de telefonie și internet, pentru a nu suprasolicita sistemele deja afectate.