Un lot important din Autostrada Transilvania (A3), la primul strat de asfalt. UMB are termen clar de finalizare a lucrărilor (VIDEO)
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/asfaltare-A3.jpg)
S-a așternut primul strat de asfalt pe Autostrada Transilvania (A3), în inima munților! Pe secțiunea Nădășelu – Zimbor din Autostrada Transilvania s-a ajuns și la așternerea asfaltului, potrivit unui video postat pe Facebook de Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Secțiunile de autostradă dintre Nădășelu și Zimbor au o lungime cumulată de 30,06 km, iar construcția acestora are o valoare de 1,625 miliarde lei (fără TVA).
Un lot important din Autostrada Transilvania, la primul strat de asfalt
În zona localității Zimbor, din județul Sălaj, antreprenorul român Spedition UMB așterne primul strat de asfalt de pe lotul parte din Autostrada Transilvania. Lucrările sunt executate pe secțiunea Nădășelu – Zimbor a A3, cu o lungime cumulată de 30,06 km, construcția acestui tronson de autostradă având o valoare de 1,625 miliarde lei (fără TVA). Finanțarea este asigurată din PNRR.
Pasionații de infrastructură au postat la începutul lunii imagini cu o porțiune a tronsonului Nădășelu – Mihăiești – Zimbor din Autostrada Transilvania. Cei 24,6 kilometri rămași sunt realizați în proporție de peste 80% și ar urma să fie finalizați în noiembrie 2025.
Contractul pentru proiectarea și execuția tronsonului Nădășelu – Zimbor a fost semnat în decembrie 2020 cu Asocierea Spedition UMB – Tehnostrade – Electromontaj. Ordinul de începere a proiectării a fost dat pe 25 ianuarie 2021, iar initial contractul prevedea 12 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție.
Din contractul cu UMB s-a scos viaductul de 3,2 km de la Topa Mică, atribuit turcilor de la Ozaltin
Legat de această secțiune de autostradă dintre Nădășelu și Zimbor, ar mai trebui spus că din contractul cu UMB a fost licitat separat un alt contract pentru realizarea de viaducte în zone cu alunecări de teren de la Nădășelu și Topa Mică. Contractul pentru construirea unor viaducte de 3,2 kilometri a fost atribuit companiei turce Ozaltin, cea care a realizat alături de craiovenii de la Strade Bauunternehmung tronsonul 1 al DEx12 Craiova – Pitești.
CNAIR a desemnat la finalul lunii martie 2024 câștigătorul contractului pentru construcția celor două viaducte de pe secțiunea Nădășelu – Mihăiești a Autostrăzii Transilvania, iar asocierea condusă de turcii de la Ozaltin a fost singura care a depus ofertă, la termenul limită din 9 ianuarie 2024.
Potrivit contractului, antreprenorul turc va proiecta și va executa lucrări de deviere a traseului în zonele cu alunecări de teren de pe secțiunea de autostradă Nădășelu – Mihăiești care constau în:
- construirea unui viaduct cu lungimea de 1,2 km fundat pe piloți forați de diametru mare;
- un viaduct cu lungimea de aproximativ 2 km care să depășească în aval traseul DN1F și cursului pârâului Topa Mică.
Cu o valoare de 994,7 milioane de lei (fără TVA), contractul finanțat prin PNRR are o durată de 27 de luni (din care 9 luni perioada de proiectare, care s-a scurs deja, și 18 luni execuția în sine a lucrărilor).
Lotul Chiribiș – Biharia de pe traseul Autostrăzii Transilvania a fost preluat de CNIR
Ar mai fi de menționat că un alt lot important din Autostrada Transilvania a revenit CNIR. Este vorba de contractul pentru construirea lotului Chiribiș – Biharia, în valoare de 785 milioane de lei. Potrivit unui comunicat al CNIR, preluarea contractului pentru proiectarea și execuția lotului Chiribiș – Biharia se face în baza Ordinului ministrului Transporturilor – OMTI 321/04.04.2025, iar pentru transferul obiectivului a fost semnat protocolul de predare – preluare între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și CNIR.
„Este prima investiție a CNIR în zona de nord-vest a țării, un contract pe care îl vom derula cu profesionalism și responsabilitate, pentru că obiectivul nostru este livrarea unui proiect de calitate în termenul asumat. Vom organiza ședințe cu Antreprenorul pentru începerea lucrărilor în cel mai scurt timp posibil. Totodată, vom analiza inclusiv posibilitatea demarării execuției, etapizat, pe anumite sectoare“, a spus directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.
Prin construirea subsecțiunii 3C2 Chiribiș – Biharia și finalizarea lucrărilor la lotul alăturat, 3C1 Suplacu de Bacău – Chiribiș, în aproximativ doi ani se va putea circula pe autostradă, fără întrerupere, de la Nușfalău (județul Sălaj), până la Borș II, la frontiera cu Ungaria, potrivit lui Gabriel Budescu.
Lotul Chiribiș – Biharia (28,5 km) va fi construit de Asocierea Precon Transilvania – Citadina 98, care are un termen de realizare de 24 de luni, din care șase luni etapa de proiectare și 18 luni pentru execuție.