Medicamentul despre care nu mulți români știau că le scurtează viața. Este des folosit și multe persoane îl au în casă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2022/05/Pastile-iod.jpg)
Medicamentul despre care medicii avertizează că scurtează viața cu până la șase ani este folosit de mulți români. Cercetătorii au descoperit un risc de mortalitate crescut în rândul persoanelor care consumă somniferele clasice.
Medicamentul despre care nu știai că îți scurtează viața
Somniferele clasice pot fi extrem de periculoase pentru sănătate. Pastilele se oferă pe bază de prescripție medicală pentru persoanele care se confruntă cu insomnii. Cele mai comune și utilizate somnifere sunt benzodiazepinele și antihistaminicele, care stimulează semnalele ce indică creierului că este timpul să se „închidă” pe timpul nopții.
În acest sens, medicii au avertizat că și somniferele vin la pachet cu efecte adverse, care pot începe prin stări de somnolență, continuând cu probleme la concentrare. Asta, înainte să descopere că, de fapt, somniferele aduc un impact mult mai grav asupra sănătății.
Vezi și: Medicament care oprește reapariția cancerului la sân, aprobat în Marea Britanie
Consumul de somnifere, asimilat cu un risc crescut de deces
Un studiu publicat în jurnalul Sleep Health a scos la iveală o legătură dubioasă între utilizarea somniferelor și riscul crescut de deces prematur.
Experții au analizat riscul de mortalitate și speranța de viață a aproape 490.000 de persoane în perioada 1994-2011. Participanții au fost întrebați despre calitatea și durata somnului, dar și despre utilizarea medicamentelor. Testele medicale au exclus eventuale afecțiuni preexistente care ar fi putut influența riscul de deces prematur.
Astfel, în funcție de programul lor de somn, oamenii au fost împărțiți în patru categorii:
- somn extrem de scurt – mai puțin de patru ore pe noapte;
- somn scurt – între patru și șase ore pe noapte;
- somn mediu – între șase și opt ore pe noapte;
- somn lung – peste opt ore pe noapte.
Respondenții care dormeau între șase și opt ore pe noapte fără administrarea somniferelor prezentau cel mai mic risc de mortalitate. În schimb, cei care dormeau mai puțin de patru ore sau mai mult de opt ore au un risc mai crescut.
„Rezultatele noastre sunt, cel puțin, șocante. Mulți oameni se bazează pe somnifere ca să poată adormi, așa că este un șoc să aflăm că acestea pot mai mult decât să dubleze riscul de mortalitate”, spune Dr. Yu Sun, medic și cercetător la Spitalul En Chu Kong din Taiwan.