Ilie Bolojan, la Forumul Inițiativei celor Trei Mări: „Este esenţial să ne creștem securitatea energetică”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/ilie-bolojan-25-04-02-03-07-16big_eveniment_oecd_15_apr_2025-3.jpg)
Prezent la Forumul Economic al Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, președintele interimar al României Ilie Bolojan a subliniat importanța conectivității pentru dezvoltarea regiunii în contextul actualei instabilități globale.
Ilie Bolojan: „România a reușit să dezvolte proiecte importante în domeniul energiei“
„În aceste circumstanțe, Inițiativa celor Trei Mări dobândește o relevanță sporită. Conectivitatea reprezintă esența acesteia, iar potențialul regiunii noastre este imens. România, prin poziția sa geografică și capacitatea sa economică, joacă un rol important în această ecuație”, a declarat Ilie Bolojan.
El a evidențiat rolul strategic al României în Inițiativă, datorită poziției geografice și potențialului economic. Bolojan menționat trei direcții prioritare pentru România: interconectarea energetică, infrastructura de transport și transformarea digitală.
Preşedintele interimar a prezentat proiecte majore precum: reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, Neptun Deep, gazoductul Iași–Chișinău, Via Carpathia, Rail-2-Sea și dezvoltarea Portului Constanța.
De asemenea, Ilie Bolojan accentuat importanța colaborării cu Republica Moldova și Ucraina în proiecte de infrastructură transfrontalieră şi a pledat pentru implicarea sectorului privat în dezvoltare, subliniind rolul companiilor în inovare și eficiență.
„În colaborare cu companii din mediul privat, România a reușit să dezvolte proiecte importante în domeniul energiei.
Planul de construire a reactoarelor 3 și 4 la centrala nucleară de la Cernavodă face pași importanți, iar în domeniul exploatării gazelor naturale din Marea Neagră, proiectul strategic Neptun Deep continuă, fiind esențial pentru securitatea energetică regională, și estimăm că producția va începe în 2027.
Este esențial să dezvoltăm coridoare energetice pe cât mai multe axe și să ne creștem securitatea energetică, iar pe coridoarele de transport al gazului la nivel regional, România își valorifică poziționarea strategică.
Gazoductul Iași–Chișinău și celelalte proiecte aflate în curs de realizare pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova permit alimentarea acesteia cu energie electrică și gaze naturale în mare parte din România”, a declarat preşedintele interimar.
Bolojan a adăugat: „Suntem într-o competiție globală pentru inovare și dezvoltare tehnologică. Trebuie să colaborăm pentru a dezvolta în regiune infrastructură digitală de ultimă generație, iar sectorul IT din România poate avea o contribuție semnificativă pe acest palier”
La final, el a făcut apel la unitate și solidaritate pentru a transforma provocările în oportunități regionale.
„Este esențial să înțelegem că succesul acestei Inițiative depinde de capacitatea noastră de a valorifica și capitalul companiilor private. Statul nu poate și nu trebuie să fie singurul motor al dezvoltării. Companiile private aduc nu doar resurse financiare, ci și inovație și eficiență.
În aceste vremuri incerte, unitatea și solidaritatea sunt mai importante ca oricând. Îndemnul meu este să transformăm provocările în oportunități și să construim împreună o regiune mai prosperă, mai sigură și mai conectată”, a conchis Ilie Bolojan.