Titlurile de stat Fidelis, lei și euro, disponibile pentru luna mai. Ce dobânzi au
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/07/fidelis.jpg)
Statul român continuă să se finanțeze de la populație. Toți cei care au ales acest tip de investiții au avantajul de a avea în portofoliu instrumente cu venit fix neimpozabile şi la dobânzi superioare altor forme de economisire. Astfel, Ministerul Finanțelor a anunțat, marți, cea de-a patra ediție Fidelis din 2025, ce se va desfășura între 9 și 16 mai
În ultimii cinci ani, prin 23 de emisiuni Fidelis, statul a atras 50 mld. lei (10 mld. euro) de la populație. Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
Cu ce dobânzi vine Ministerul Finanțelor Publice (MFP) în luna mai?
Pentru lei în Fidelis, luna mai:
- 6,75% – cu scadenţa la 1 an;
- 7,40% – cu scadenţa la 3 ani;
- 7,80% – cu scadenţa la 5 ani
Pentru euro în Fidelis, luna mai
- de 3,85% – cu scadența la 2 ani;
- de 6,25% – cu scadența la 7 ani.
Programul TEZAUR luna mai
Ministerul Finanțelor emite, începând cu 5 mai 2021, 2 noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur.
cu maturități de 1 și 3 ani și dobânzi de 2,95% și, respectiv, 3,35%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.
- 6,75% – cu scadenţa la 1 an;
- 7,40% – cu scadenţa la 3 ani;
Depozitele bancare dezavantajoase comparativ cu titlurile de Stat
Dobânzile pentru depozitele bancare pe 3 ani ajung până la 5,75% pe an dar câștigul din dobândă se impozitează cu 10%.
Dacă optați pentru titluri de stat, atunci nu se aplică impozite. Pentru titlurile de stat Tezaur subscrierile se fac prin ghiseul.ro, Trezorerie şi Poşta Română.
Ministerul Finanţelor a decis în februarie 2025 să deruleze lunar emisiuni de titluri de stat Fidelis la Bursa de Valori, ceea ce înseamnă că timp de câteva zile această finanţare se suprapune cu cea Tezaur.
Diferenţa principală între Fidelis şi Tezaur
Fidelis ajunge la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), acolo unde oricine poate tranzacționa atunci când are nevoie de bani, iar pentru cea de-a doua opţiune de răscumpărare aduce anularea dobânzii cuvenite până la data respectivă.