Răsturnarea paradigmei sociale: Clasa de mijloc nu merge în paradis
Pentru prima dată din anii ‘90, clasa de mijloc la nivel mondial s-a diminuat anul trecut, potrivit unor estimări recente ale Pew Research Center bazate pe date ale Băncii Mondiale.
Aşteptările că această clasă de consumatori va continua să crească neîncetat, pe măsură ce veniturile în creştere din ţările aflate în curs de dezvoltare scot milioane de oameni din sărăcie în fiecare an, au reprezentat una dintre bazele planurilor de business ale multinaţionalelor şi strategiilor investitorilor.
Acum, această ipoteză poate fi adăugată listei de adevăruri economice date peste cap de pandemie, notează Bloomberg. Ca o parafrază a titlului unui celebru film („Clasa muncitoare merge în paradis” – un film de dramă politică din 1971, regizat de Elio Petri), clasa mijlocie nu merge în paradis.
Aproximativ 150 de milioane de oameni, echivalentul populaţiilor Marii Britanii şi Germaniei luate împreună, au coborât pe scara socioeconomică în 2020, Asia de Sud şi Africa Subsahariană resimţind cele mai dramatice scăderi.
Un declin extrem de dramatic
Aproape două treimi din gospodăriile din economiile aflate în curs de dezvoltare au raportat o scădere a veniturilor.
„În istoria modernă, este greu să găseşti exemple ale unui declin atât de dramatic al creşterii economice mondiale“, arată Rakesh Kochhar, autorul studiului realizat de Pew, potrivit stiripesurse.ro.
În acelaşi timp, este posibil ca lucrurile să devină şi mai dramatice. Cresc temerile privitoare la consecinţele unei recuperări mai lente a economiilor emergente şi impactului crizei. Economiştii urmăresc de asemenea posibilul efect asupra ţărilor emergente al creşterii randamentelor titlurilor americane de Trezorerie şi al unei aprecieri a dolarului american.
Dacă estimările Pew se vor adeveri, momentul va marca sfârşitul unei tendinţe în linie cu care clasa de mijloc mondială s-a aflat în creştere din anii ‘90 graţie avansului rapid al unor economii aflate în curs de dezvoltare ca India şi China.