CPI Property și Aroundtown vor să preia integral acțiunile dezvoltatorului Globalworth. Consorțiul oferă 774 mil. euro
Cehii de la CPI Property Group, companie a miliardarului Radovan Vitek, și germanii de la Aroundtown, care dețin împreună 51,5% din investitorul imobiliar Globalworth, au anunțat azi că vor să preia și restul acțiunilor pe care nu le dețin. Globalworth a fost fondată în 2013, în România, de Ioannis Papalekas, care și-a vândut anul trecut partea din companie și s-a retras.
Oferta propusă este de 7 euro pe acțiune în numerar, cu 20% peste de ultimul preț la care s-au tranzacționat acțiunile Globalworth. În total, cele două companii oferă 1,57 miliarde de euro pentru restul acțiunilor celui mai mare proprietar de birouri din România.
Consorțiul, care deține deja aproximativ 51,5% din Globalworth, oferă 774 de milioane de euro pentru restul acțiunilor. Prețul echivalează cu o evaluare de 1,57 de miliarde de euro pentru Globalworth. Dacă vor accepta oferta, acționarii Globalworth vor primi 7 euro/acțiune, ceea ce corespunde unei prime de 19,5% față de prețul de închidere de marți. Preluarea ar urma să fie făcută prin intermediul Zakiono Enterprises Limited.
CPI Property e deja cel mai mare acționar al Globalworth
Dezvoltatorul imobiliar CPI Property Group, controlat de miliardarul ceh Radovan Vitek, a devenit, anul trecut, cel mai important acționar al Globalworth. Tot anul trecut, omul de afaceri grec Ioannis Papalekas (43 de ani) a decis să iasă din afacerea Globalworth, pe care a fondat-o în 2013, prin vânzarea acțiunilor pe care le mai deținea în companie miliardarului ceh Radovan Vitek, într-o tranzacție ce depășește 230 milioane de euro.
Dezvoltatorul Arountown, cu sediul în Luxemburg, este al treilea mare acționar al Globalworth, și deține un pachet de 22%.
CPI Property îți va finanța posibila achiziție din fonduri proprii. Aroundtown va cumpăra acțiuni egale cu cota CPI, iar restul acțiunilor vor fi împărțite în mod egal.
Globalworth a anunțat că „nu a primit nicio propunere sau detalii cu privire la termenii ofertei înainte de anunț. Un comitet independent va evalua oferta și a face noi anunțuri pe parcurs. Acționarii sunt sfătuiți să nu întreprindă nicio acțiune în legătură cu oferta în acest moment”,.
Gigantul, activ pe piețele din România și Polonia, a înregistrat în 2020. sub impactul pandemiei, o pierdere de 46,8 milioane de euro, după un an 2019 în care a avut un profit de 176 milioane de euro.