Raed Arafat făcut KO de președintele Consiliului Județean Timiș la Înalta Curte de Casație și Justiție
Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat, marți, printr-o decizie definitivă, ordinul şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, prin care a fost instituită pentru trei zile, începând cu data de 22 martie, carantina în municipiul Timişoara şi patru comune limitrofe.
ICCJ anulează Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă
Pe 21 martie, Raed Arafat a semnat un ordin prin care a fost prelungită carantina, pentru încă 72 de ore, pentru municipiul Timişoara şi comunele Moşniţa Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăviţa, cu aplicabilitate imediată, din data de 22 martie. Măsura a fost luată după ce propunerea de prelungire a măsurii de carantină nu a trecut de votul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, fapt pentru care a fost atacată în instanță de președintele Consiliului Județean Timiș, liberalul Alin Nica. „Admite acţiunea. Anulează Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 6699/21.03.2021”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti din 29 martie, în procesul deschis de avocatul Claudiu Florin Butuza. Decizia a rămas definitivă, după ce Instanţa supremă a respins marţi apelul declarat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
Ordinul semnat de Arafat a fost criticat și contestat la acea vreme de preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, liberalul Alin Nica, care spunea, pe 21 martie, că prelungirea carantinei în Timişoara şi patru comune limitrofe este „o bătaie de joc la adresa timişorenilor, o sfidare a unei structuri judeţene şi o intervenţie politică grosolană”.
Alin Nica: ”Raed Arafat ar trebui să își prezinte demisia”
După verdictul ICCJ, președintele Consiliului Județean Timiș spune că șeful DSU ar trebui să își prezinte demisia după ce instanța supremă a stabilit că decizia de carantinare pentru 3 zile impusă de Raed Arafat la Timișoara a fost ilegală. Alin Nica reafirmă faptul că decizia de carantinare a lui Arafat a fost una abuzivă, iar despre Raed Arafat spune că este „un om încremenit în timp, la începutul pandemiei”.
„Din fericire, justiția a făcut dreptate, iar acum, când există o sentință definitivă, în loc de scuze, Raed Arafat ar trebui să își prezinte demisia. Spun din fericire pentru că, acest succes obținut în instanță poate fi baza unui proces în care toți operatorii economici afectați cer despăgubiri materiale pentru aprovizionările făcute și pentru serviciile contractate în vederea deschiderii afacerilor. Gestionarea pandemiei nu are voie să fie pretext pentru decizii iraționale. Gestionarea pandemiei nu poate fi făcută eficient dacă se iau hotărâri și se dau ordine prin spatele autorităților competente sau împotriva oamenilor.”, a spus Alin Nica. Totodată, președintele CJT mai susține că ordinul lui Arafat poate fi un precedent periculos.