Habarnam în pandemie: ex-ministrul Voiculescu nu știe câte paturi ATI s-au cumpărat și câte angajări s-au făcut în mandatul său
Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, și-a încheiat scurtul mandat de 113 zile fără a avea habar câte paturi destinate secțiilor de terapie intensivă s-au cumpărat ori câte angajări s-au făcut la ATI în perioada în care a condus destinele sănătății românești.
Întrebat de puterea.ro, în cadrul conferinței de presă susținută vineri, câte locuri au fost deblocate pentru a se face angajări în secțiile ATI din țară și dacă ar putea să dea câteva exemple, fostul ministru a răspuns cu exemple din cu totul alte domenii.
„Există două mii de locuri suplimentare la Ambulanță și la Direcțiile de Sănătate Publică, există de asemenea posibilitatea ca orice tânăr absolvent, tânăr medic specialistă să meargă să se angajeze la Spitalul Gerota și de acolo să fie detașat, există toate posibilitățile astea și existau înainte de mandatul meu. Dacă oamenii au vrută să se angajeze, să lucreze în Terapii Intensive Covid, cu siguranță au avut această posibilitate”, a spus Voiculescu.
În momentul în care i s-a cerut să spună, concret, dacă știe câte locuri au fost deblocate pentru secțiile de terapie intensivă și câte au fost scoase la concurs, fostul ministru a admis că nu știe.
„Nu. Pe perioada aceasta nici măcar nu trebuiau scoase la concurs, există proceduri simplificate. Nu, nu am o cifră”, a completat Voiculescu.
Întrebat dacă știe câte paturi destinate secțiilor de Terapie Intensivă au fost cumpărate în timpul mandatului său, în întreaga țară, fostul ministru a răspuns din nou că nu are habar și a dat vina pe faptul că mai multe entități locale sau ministeriale au dreptul să facă acest tip de achiziții
„Câte paturi au fost cumpărate? Cumpărăturile nu se fac de către Ministerul Sănătății, achizițiile se fac de către spitale, nu pot să vă spun câte achiziții au făcut spitalele din această țară, unele aparțin de autoritățile locale, altele de Ministerul Sănătății, al Transporturilor, altele de MAPN, MAI. Nu avem un sumar al tuturor achizițiilor”, a recunoscut Voiculescu.
Acuzații referitoare la blocarea locurilor din unitățile de terapie intensivă
Deficitul de personal din secțiile de Terapie Intensivă este generat și de faptul că ministerul nu a scos la concurs posturile pe o perioadă nedeterminată, ci doar pe una limitată, fapt ce nu a atras prea mulți candidați.
Acuzațiile au fost făcute joi seara de Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, în cadrul emisiunii Marius Tucă Show de la Aleph TV.
„Ministerul Sănătății este cel care nu a deblocat scoaterea la concurs a posturilor obișnuite, normale, pe perioadă nedeterminată, ci doar pe perioadă limitată, a stării de alertă, ceea ce, desigur, nu a încurajat absolvenții din ultimul an de rezidențiat să se înscrie, să ocupe aceste posturi. Ministerul Sănătății nu deblochează aceste posture fără să avem măcar un răspuns, pe care să-l atacăm”, a acuzat Săndesc.
Acesta a menționat că au existat și excepții de unități care au scos posturile la concurs, dar toate erau în subordinea autorităților locale sau al altor autorități, nu Ministerul Sănătății.