E ca o epidemie: Fenomenul „Dispari și gata” sau cum se împrăștie ghosting-ul
Ce este ghosting-ul? Noua modă care constă în dispariția din viața cuiva, fără niciun motiv sau explicație aparentă. Dispari și gata.
Uneori se presupune că arunci partenerul la gunoi pe tăcute, ca pe o valiză burdușită cu hârtie igienică, alteori…
“Am avut o întâlnire sâmbătă cu cineva pe care nu îl voi mai vedea niciodată. În jurul orei 8:30 p.m. după-amiază s-a așezat la poalele patului, a luat o armă și s-a împușcat. Metaforic, desigur. Sinucidere digitală personalizată, o epidemie fatală care distruge”. Astfel sună ciudata confesiune, într-o publicație spaniolă, a unei femei care spune că s-a dus la psiholog pentru că suferă de Ghosting.
Femeia cu pricina, nu este victima, ci persoana care practică ghosting-ul. Uitați de filmul “Ghost” cu Patrick Swaayze și Demi Moore – e de adormit copiii, aici sunt la mijloc lucruri serioase.
E ceva fantomatic
Despre ce e vorba mai exact? Blochezi pe cineva fără niciun motiv sau explicație aparentă. Nimic. Zero. Niente. Pur și simplu blocați pe WhatsApp, blocați pe Facebook, blocați pe Twitter și blocați pe Instagram. Te blochezi și cobori să bei o bere. Te plictisești, te-ai săturat, te enervezi. Nu contează, dispari. Și treci la altceva. Tinder-ul este plin de tentații. Relațiile nu mai sunt experimentate, sunt consumate, se halesc precum hamburgerii. Nu există fotografii salvate. Nu există nume de familie. Nu există prieteni în comun. Nici empatie. Este trist și nu este trist. Este fantomatică noua modă.
Conceptul de Ghosting e des întâlnit la nivel internațional și se referă, în cazul relațiilor de cuplu, la acțiunea prin care un partener decide să dispară din relație fără să anunțe sau să arate vreun motiv de îngrijorare celuilalt partener.
De asemenea, partenerul care a decis să închidă unilateral relația, a încetat orice formă de comunicare. Astfel, acesta nu răspunde la mesaje sau apeluri telefonice și în unele cazuri chiar blochează fostul partener pe toate rețelele de social media, unde acesta ar putea să afle informații despre el.
Părerea terapeutului
De ce ar alege cineva să dispară pur și simplu din viața altei persoane, mai degrabă decât să planifice, cel puțin, o conversație pentru a încheia o relație? Poate că nu știi niciodată cu siguranță de ce a fost totul…fantomatic.
În timp ce mai multe studii trebuie făcute în mod specific asupra fenomenului de Ghosting, cercetările anterioare au analizat diferite tipuri de personalități. Este posibil ca cei cu personalitate de tip evitant (cei care ezită să formeze un cuplu, deseori ca urmare a respingerii părinților), sau cei care sunt reticenți în a se apropia foarte mult de oricine să folosească procedura-fantomă. Din cauza problemelor de încredere și dependență. “Sunt plictisitor? Urât? Respingător? O bucată de bălegar fără valoare, incapabilă să fie iubită?”. Răspunsul la aceste întrebări este destul de dificil. Dacă te simți așa, poți fi și bântuit, și bântuitor!
Potrivit terapeutului relațional Florentina Gionea, “Ghosting fac atât femeile, cât și bărbații. Cele mai afectate în această situație sunt femeile, pentru că din punct de vedere psihologic ele sunt cele care au nevoie de <Closure>. Adică procesul prin care o relație se încheie. Foarte multe femei se plâng că bărbatul de lângă ele a dispărut fără niciun motiv și de aici apar foarte multe procese interne de învinovățire, abandon sau trădare”.
Din păcate, posibilități nelimitate
Ce faci dacă partenerul tău a dispărut fără motiv? Tot Florentina Gionea este cea care punctează clar ce e de făcut: “Fă o analiză a ultimelor lui acțiuni, sigur vei găsi câteva semne că nu era serios în relație; Verifică dacă te-a blocat pe mijloacele de comunicare.
Dacă da, este clar un semn că nu vrea să mai audă de tine; Acceptă și înțelege că persoana respectivă nu se va mai întoarce și că a ales să nu își asume procesul de despărțire, așa că va trebui să ți-l asumi și tu pe al tău; Nu mai contacta persoana și nu insista cu mesajele. Trebuie să mergi mai departe cu viața ta”. Un studiu sugerează că persoanele care încheie relațiile prin Ghosting au fost deseori chiar ele victimele.
În acest caz, un “ghost” știe cum se simte cel care are parte de o relație sfârșită brusc, fără explicații, fără loc de discuții.
Însăși noțiunea de ghosting este în continuă evoluție. Ceea ce pare un concept destul de simplu, continuă să crească în complexitate, cu termeni și subcategorii noi, intensități variate și o expansiune care transcende lumea aplicațiilor de întâlniri.
Potrivit psihologilor, ghosting-ul poate fi practicat și de un potențial angajator, ba chiar și de către cei din familie. Posibilitățile sunt nelimitate.