„La spital oamenii se contaminează”. Ce relata anul trecut o studentă captivă în Wuhan (VIDEO)

Publicat: 20 apr. 2021, 23:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
„La spital oamenii se contaminează”. Ce relata anul trecut o studentă captivă în Wuhan (VIDEO)

“Azi dimineață au adus legume. Eu am ajuns după amiază și deja nu am mai găsit nimic. Carnea, la fel, lipsește. Există teama că nu vom mai avea ce mânca. Cu apa la fel, e complicat. Apa de la robinet nu e potabilă în China, trebuie fiartă…”.

Astfel sunau, în ianuarie anul trecut, relatările lui Amélie Chapalain studentă la relații internaționale la Universitatea din Wuhan, de patru ani. Ea se afla chiar în “Orașul coronavirusului” și posta pe contul său de Instagram imagini cu viața cotidiană de acolo.

În imaginile postate de Amélie apăreau străzi și magazine de alimente aproape goale. Cele mai multe supermarketuri erau închise, iar cele care funcționau aveau foarte puțină marfă, sau chiar deloc.

Nu erau suficiente informații

Ministrul francez al sănătății anunțase la acea dată că francezii expatriați la Wuhan care doresc să revină în țară sunt așteptați. Însă Amélie nu era sigură că se va afla pe lista repatriaților, potrivit observers.france24.com.

”Nu avem încă suficiente informații. Vom fi obligați să rămânem în carantină timp de două săptămâni, dar nu știm încă exact unde. Și nici dacă asta se va petrece pe cheltuială proprie (…) Încerc să relativizez: sunt sănătoasă, stau acasă și am ce mânca”, mai scrie pe contul ei studenta franceză. ”Simptomele sunt foarte asemănătoare cu ale gripei. Mulți se duc la spital crezând că au virusul, deși au doar gripă, iar acolo, la spital, se contaminează”,

Guvernul face reaprovizionarea supermarketurilor, dar marfa se epuizează repede…Facultatea la care învăț a anunțat reînceperea cursurilor pentru luna februarie, dar de fapt nici ei nu știu bine când va fi. Între timp îi ajută pe studenți, au început să le trimită platouri cu mâncare celor care duc lipsă…”, mai spunea Amélie.

S-a ascuns amploarea virusului?

Ea ținea permanent contactul cu familia și refuza să intre în panică: ”Unii spun că vor fi 200.000 de morți, dar nu prea cred… Suntem bine informați, avem un grup pe WhatsApp în care e și Consulatul Franței. Mulți francezi de pe aici au început să se enerveze. Toată lumea așteaptă să treacă mai repede toate astea… Când mă întâlnesc cu prieteni purtăm totdeauna măștile. Ne spălăm pe mâini de fiecare dată când venim acasă. Dată fiind amploarea pe care o ia virusul e mai bine să fim atenți...”.

Autoritățile locale din multe zone sunt acuzate că au ascuns adevărata amploare a răspândirii virusului, din mai multe motive: apropierea Anului Nou chinezesc, teama de a nu crea panică și chiar frica de președintele Xi Jinping, care i-ar putea trage la răspundere”, spunea pe atunci, în ianuarie 2020, Jean-Pierre Cabestan, sinolog, șef al departamentului pentru studii internaționale de la Universitatea baptistă din Hong Kong, citat de Le Monde.

În China, îngrijorarea se transformă în psihoză”, mai nota  Le Monde, care preciza și că aproximativ 5 milioane de persoane au plecat din focarul Wuhan, către alte zone ale Chinei, dar și în afara țării.

Între timp studenta a fost repatriată, dar amintirile au rămas…