Primăria Capitalei nu susține subvenționarea centralelor individuale de apartament
Primăria București anunță că nu susține subvenționarea centralelor individuale de apartament. Administratorul public al Capitalei, Sorin Chiriță, a declarat, printr-un comunicat de presă, că singura soluție viabilă pentru Capitală este modernizarea sistemului de termoficare existent.
Sorin Chiriță arată că modelul aplicabil pentru București este cel al orașului Copenhaga, unde peste 80% dintre locuitori sunt conectați la sistemul centralizat de termoficare.
Proiectele inițiate de Primăria Capitalei în ultimii ani au la bază premiza că termoficarea centralizata este soluția cea mai eficientă, cea mai ieftină, cea mai sigură și cea mai ecologică pentru încălzirea și asigurarea apei calde de consum pentru bucureşteni.
“Se tot vehiculează scenarii privind viitorul termoficării în Bucureşti, unul dintre ele este de a subvenţiona achiziţia centralelor de apartament, pe care nu îl considerăm potrivit pentru o mare aglomerare urbană. Imaginati-vă că locuiţi în Bucureşti şi 550.000 de centrale termice de apartament evacuează zilnic noxe la fereastra dumneavoastră”, spune Sorin Chiriţă.
Se caută centrale nepoluante
Conceptul de dezvoltare durabilă a orientat măsurile autorităţilor spre eliminarea producătorilor de noxe din oraşe pentru ca sănătatea locuitorilor din zonele aglomerate să nu fie afectată de gazele arse. Administratorul public arată că şi Directivele Europene prevăd utilizarea unui sistem centralizat de termoficare, care poate asigura un grad scăzut de poluare prin plasarea producătorilor de agent termic la periferia oraşului, aşa cum este cazul centralelor din Bucureşti (CET-urile ELCEN).
“Soluţia viabilă pentru Bucureşti este să continuăm modernizarea reţelei de distribuţie, începută în ultimii patru ani şi realizarea de investiţii în noi surse de producţie, în cogenerare, care să utilizeze tehnologii noi, nepoluante. Este necesară realizarea a minim două noi centrale termice în Capitală, prin efortul comun al administraţiilor locale şi centrale”, arată Chiriță.
În ceea ce priveşte scenariul centralelor de cvartal, Sorin Chiriţă atrage atenţia că, pe lângă faptul că sunt poluante, pentru realizarea acestui scenariu va trebui să se renunţe la banii europeni alocaţi pentru modernizarea reţelei de termoficare, ar trebui găsite surse financiare din bugetul local, împovărând astfel bugetul local al Municipiului Bucureşti.