Exclusiv: Noul ministru al sănătății ignoră propriile propuneri de combatere a pandemiei. Le consideră depășite
Propunerile medicului Ioana Mihăilă, de combatere a pandemiei Covid 19, au stârnit interes zero din partea actualului ministrului și a fostului secretar de stat, Ioana Mihăilă. Explicația oferită: de vină este pandemia, care a evoluat.
În primăvara și vara anului trecut, pe când era un simplu medic, Ioana Mihăilă lansa public mai multe recomandări de combatere a efectelor noului Coronavirus. În contextul în care relația PLUS cu guvernul PNL de atunci era una incertă, Mihăilă era șefa PLUS Bihor și-și pregătea candidatura la alegerile locale, își permitea să fie chiar critică la adresa liderilor liberali locali sau naționali.
„Fac apel pentru implementarea urgentă a unor măsuri menite să reducă efectele epidemiei la nivelul județului. Suntem într-un moment critic, în care doar acționând împreună putem evita ca epidemia de Coronavirus să ne devasteze comunitatea”, susținea Mihăilă.
Propunerile medicului Ioana Mihăilă
În precampania electorală, lansa și un set de măsuri ce ar fi trebuit implementate, cum ar fi o platformă unică de centralizare a nevoilor din teritoriu, de transmitere a acestora către societatea civilă și de alocare a resurselor în funcție de necesități. Măsura urmărea coordonarea inițiativelor civice și a voluntarilor care doreau să sprijine comunitatea.
Altă soluție viza constituirea unor „minicelule de criză” în jurul cabinetului medicului de familie, respectiv „punem în legătură medicul de familie cu un reprezentant al poliţiei/ armatei, care să verifice respectarea indicaţiilor de izolare la domiciliu, respectarea interdicţiei de a părăsi locuinţa de către persoanele de peste 65 de ani”. Plus un „lucrător social” angajat la primărie sau 1-2 voluntari tineri care „pot livra săptămânal alimente şi medicamente pacienţilor izolaţi la domiciliu şi pot ajuta la gestiunea transmiterii electronice a reţetelor”.
Preşedinta PLUS Bihor propunea şi înfiinţarea unor „echipe mobile pentru gestionarea persoanelor suspecte şi infectate care pot fi tratate la domiciliu”, formate din medic şi asistent. Prin această măsură s-ar fi luat presiunea de pe medicii din spitale, adică atunci când ajungeau să fie pline, în condițiile în care echipele mobile „vor putea indica, în anumite condiţii, tratamentul la domiciliu pentru pacienţii cu simptome moderate”.
Părerile ministrului Ioana Mihăilă
Întrebată de puterea.ro, imediat după învestire, câte din soluțiile propuse au fost implementate de Ministerul Sănătății, în condițiile în care ocupa deja funcția de secretar de stat, proaspătul ministru Ioana Mihăilă a recunoscut: niciuna!
Întrebată de ce, dacă anul trecut măsurile păreau necesare, nu a implementat niciuna, a dat vina pe evoluția pandemiei.
„Anul trecut mi se păreau necesare, dar pandemia a evoluat. Așa cum anul trecut dădeam anumite medicamente și făceam anumite proceduri pentru pacienții infectați cu Covid, în anul acesta lucrurile stau într-un mod diferit”, susține ministrul Mihăilă.