Ce cred bucureștenii despre restaurarea, cu finanțare de la buget, a imobilelor monument indiferent de proprietar
Primăria Municipiului București a pus în dezbatere publică un program de restaurare al clădirilor monument istoric, program finanțat de la bugetul local, care întâmpină opinii diferite în cadrul dezbaterii publice de pe site-ul Primăriei. O parte a publicului e de acord cu programul, cealaltă parte se opune, și vorbește despre risipa banului public, mai ales că e vorba despre clădiri aflate în proprietate privată.
Alături de imobilele monument istoric, programul include și clădirile situate în ansambluri de arhitectură sau zone construite protejate.
Primăria are in vedere intervenția asupra imobilelor monumente istorice și asupra imobilelor aflate în ansambluri de arhitectură și zone construite protejate, indiferent de proprietar, in condițiile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare și ale Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, indiferent cine ar fi proprietar.
Ce clădiri pot fi selectate
Pot fi incluse că eligibile în PMR următoarele categorii de imobile de pe teritoriul Municipiului București care beneficiază de regimul juridic de protecție de monument istoric:
- imobile aflate în proprietatea publică sau privată a statului sau a unității administrativ teritoriale, a instituțiilor sau serviciilor publice,
- a persoanelor juridice de drept public;
- imobile aflate în proprietatea cultelor religioase recunoscute de lege;
- imobile aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat.
Sunt considerate neeligibile următoarele categorii de imobile:
- imobile al căror drept de proprietate nu este înscris în Cartea Funciară;
- imobile aflate sub sechestru asigurător;
- imobile ipotecate;
- imobile aflate în litigiu privitor la dreptul de proprietate.
Întrebarea firească a unor comentatori e de ce ar trebui Primăria să restaureze niște clădiri monument aflate în proprietate privată? De altfel, deși actul normativ prevee posibilitatea colaborării financiare a Primăriei cu proprietarul, cine ar fi nebun să finanțeze fie și parțial o lucrare pe careadministrația s-a angajat să o facă de la buget? Dacă, evident, imobilul cu pricina e selectat printre cele care vor fi restaurate.