Studiu: Cât de important e țipătul!
Țipătul poate fi folosit și pentru a împărtăși mai multe emoții, în special sentimente pozitive. Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Universitatea din Zurich.
Pentru a determina ce tipuri de emoții ar putea transmite vocile puternice, echipa a solicitat unui număr de 12 voluntari să strige pozitiv și negativ. Un alt grup a trebuit să-și dea seama ce spuneau. În plus, activitatea creierului acestor participanți a fost măsurată folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMN).
Aceste experimente au arătat că discuțiile puternice dar non-alarmante au fost mai bine percepute decât cele deranjante. Într-adevăr, ascultătorii le-au descifrat mai repede mesajul și au prezentat o activitate mai mare în regiunile cerebrale auditive și frontale în fața vociferărilor pozitive.
Doar oamenii strigă și pozitiv
„Rezultatele studiului nostru sunt surprinzătoare, deoarece cercetătorii presupun în general că sistemele cognitive ale primatelor și ale oamenilor sunt reglate în mod specific pentru a detecta semnalele de pericol și amenințare din mediu ca mecanism de supraviețuire. Acest lucru pare a fi adevărat pentru comunicarea apelurilor la primate și alte speciile de animale, comunicarea apelurilor pare să se fi diversificat pe scară largă la oameni, ceea ce reprezintă un pas evolutiv major „, a explicat Sascha Frühholz, autorul principal al studiului publicat în revista PLOS Biology din 13 aprilie.
Cercetătorul a adăugat și că „ oamenii împărtășesc cu alte specii potențialul de a semnaliza pericolul strigând, dar se pare că doar oamenii strigă pentru a semnaliza și emoții pozitive”