Dacă Romgaz va reuși preluarea părții ExxonMobil din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, Petrom o va opera

Publicat: 23 apr. 2021, 13:30, de Răzvan Zamfir, în ESENȚIAL , ? cititori
Dacă Romgaz va reuși preluarea părții ExxonMobil din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, Petrom o va opera
Rompetrol Rafinare - Petromidia

OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a anunţat că va acţiona ca operator al perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră, dacă ExxonMobil va accepta oferta Romgaz.

Deşi au fost vehiculate mai multe nume internaţionale ca fiind interesate de preluarea participaţiei de 50% a americanilor de la ExxonMobil din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, Romgaz, companie specializată doar în producţia de gaze pe uscat, este singura care a anunţat oficial că a depus o ofertă.

Americanii de la ExxonMobil au intrat în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, alături de OMV Petrom, la finalul anului 2008, iar de atunci investiţiile în acest bloc s-au ridicat la peste 1,5 miliarde de dolari, sumă împărţită în mod egal între cei doi investitori.

ExxonMobil, din 2008 în Neptun Deep

OMV Petrom a început explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producţie pe mare a început în anul 1987. În prezent, în afară de perimetrul Neptun Deep, OMV Petrom mai are operaţiuni de explorare, dezvoltare şi producţie în perimetrul Istria din Marea Neagră.

OMV Petrom are o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 53 milioane bep în 2020. grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, grupul era prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 793 benzinării, la sfârşitul anului 2020.

Romgaz, controlat de stat, a în­che­iat 2020 cu o cifră de afa­ceri preliminată de 4,07 miliarde lei, în scădere cu 19%, în condiţiile unei diminuări cu 10% a cantităţii vândute de gaze naturale.