Se află România în fața unei crize a pieței imobiliare?
În economia românească încep să apară tot mai multe voci care prevestesc o criză a pieței imobiliare. Cele mai sonore sunt cele ale analiștilor Iancu Guda și Radu Georgescu, care au un mesaj funebru pentru piața de profil.
„Piața imobiliară din România va avea o prăbușire epică. Mult mai mare decât în 2009. Multe blocuri vor rămâne nevândute. Eu am vândut toate apartamentele pe care le închiriam. Săptămâna trecută, Google a prezentat raportul cu trendul căutărilor pe internet. Când se va prăbuși piață imobiliară?, are cea mai mare creștere. A crescut cu 2.400% în ultima lună!!!”. scrie pe Facebook Radu Georgescu, managing partner al CFO Network.
Aceste cuvinte coroborate cu prevestirea lui Iancu Guda, anterioară anului 2021, care estima o scădere de preț cu 25% a apartamentelor pictează un tablou gri al pieței imobiliare, mai ales pe componenta rezidențială.
Motive pentru care piața se poate prăbuși
În opinia lui Radu Georgescu sunt 3 motive majore pentru care piața riscă prăbușirea.
- Creditul imobiliar a crescut de 4 ori în 10 ani, de la 22 miliarde lei la 90 miliarde lei. Nu cred că există vreo țară cu asemenea creștere. În 2009, ajustarea s-a făcut pe un număr mic de apartamente, cele tranzacționate în 2008. Acum toate apartamentele vor fi afectate.
- Prețul apartamentelor a crescut datorită bugetarilor. În ultimii 5 ani, salariile bugetarilor s-au dublat. Salariile din privat au rămas, aprximativ, la același nivel. Sunt șoferi, paznici la primarii care câștigă 1.000 euro / lună. Aceste anomalii vor dispărea în curând.
- Oferta a crescut în 10 ani, cererea a scăzut În ultimii 10 ani, a crescut numărul de apartamente noi. Dar numărul locuitorilor a scăzut.
Cu toate acestea, potrivit ultimului raport al imobiliare.ro, prețurile de pe piața rezidențială au continuat să crescă în primele 3 luni ale acestui an, cu 2,2% la nivel național, iar cererea s-a păstrat, deși e în scădere față de primul trimestru al anului trecut.