România se împrumută pentru a renova peste 50 de școli

Publicat: 30 apr. 2021, 15:10, de Raluca I. Heroiu, în Educație , ? cititori
România se împrumută pentru a renova peste 50 de școli
scoala elevi copii

Banca Mondială împrumută suma de 100 de milioane de euro României pentru renovarea a 55 de școli.

Aproximativ 100 de clădiri ce aparţin de 55 de şcoli din România vor fi renovate prin acest proiect aprobat de Consiliul de Administraţie al Băncii Mondiale.

Proiectul implementat de Ministerul Educaţiei arată că școlile vor fi renovate astfel încât să îndeplinească standardele moderne de siguranţă, rezilienţă, incluziune, sustenabilitate şi infrastructură digitală.

„Un copil născut în România se aşteaptă să îşi atingă doar 58% din productivitatea totală pe care ar putea-o atinge dacă ar avea acces la servicii mai bune de educaţie şi sănătate. În plus, cercetările demonstrează cum calitatea infrastructurii educaţionale afectează în mod direct nivelul de performanţă al elevilor. Îmbunătăţiri în calitatea acestei infrastructuri vor ajuta în mod direct elevii de astăzi, iar, in viitor, vor aduce beneficii întregii ţări”, a declarat Tatiana Proskuryakova, director de ţară al Băncii Mondiale pentru România, citată de Agerpres.

În România, este o nevoie urgentă de îmbunătăţire a rezultatelor educaţionale. Sistemul educațional din țara noastră se confruntă cu probleme majore, cum ar fi absenteismul.

Proiectul va oferi sprijin municipalităţilor din ţară pentru a investi în infrastructura educaţională.

Prin acest proiect, România are oportunitatea să investească în rezilienţă în faţa dezastrelor şi a schimbărilor climatice. Pentru asta, trebuie făcute investiţii în şcoli sigure ce pot oferi adăpost de urgenţă în cazul dezastrelor. Țara noastră este cel mai mult hazardului seismic, având sute de vieţi pierdute şi zeci de mii de clădiri avariate în cutremure, în ultimii 200 de ani.

Astăzi, peste 1.000 de şcoli din întreaga ţară sunt expuse unui risc ridicat de deteriorare sau colaps în cazul unui cutremur sau nu îndeplinesc standardele moderne de incendiu, sanitizare sau cerinţele privind calitatea aerului.

„România are un număr ridicat de şcoli care nu respectă standardele de siguranţă, de sanitizare de bază şi de eficienţă energetică. Acestea reprezintă un risc substanţial pentru populaţie şi economie în contextul actualei pandemii de COVID-19, a viitoarelor cutremure şi a impactului continuu al schimbărilor climatice. Acest proiect abordează nevoia urgentă a ţării de investiţii holistice, într-o infrastructură şcolară mai sigură, incluzivă, modernă şi durabilă, care este concepută pentru a ajuta elevii, profesorii şi comunităţile de astăzi, pregătind în acelaşi timp mai bine ţara pentru incertitudinile viitorului”, spune Alanna Simpson, coordonator principal al Managementului Riscurilor la Dezastre al Băncii Mondiale.