Arma de distrugere financiară a lui Trump: sistemul global de plăți
Președintele SUA, Donald Trump, se află de doi ani în război comercial cu China. Negociază cu state din întreaga lume taxe pentru mărfuri importate su exportate pentru a reduce deficitul comercial al SUA. Totuși, nu a folosit până acum cea mai importantă armă financiară pe care o deține: sistemul global de plăți.
Arma este consecință a faptului că dolarul american este cea mai utilizată monedă de plată la nivel global. Statutul de cea mai mare economie și putere financiar a lumii, plus stabilitatea de care a dat dovadă de-a lungul timpului, a transformat dolarul american în valuta forte a lumii. Majoritatea plăților se fac prin intermediul dolarului, cotațiile principalelor mărfuri sunt raportate în dolari.
Dolarul este controlat de Federal Reserve, banca centrală a SUA. Aproape toate plățile (95% din total) în dolari va trece prin sistemul de plăți CHIPS, aflat la New York, care va deconta tranzacțiile. Băncile comerciale care intermediază aceste plăți trebuie să fie înscrise în registrul CHIPS, altfel nu pot permite achitarea sumelor.
Pentru moneda europeană se folosește sistemul de plată SWIFT, cu sediul la Bruxelles, un sistem în care sunt înrolate 11.000 de bănci comerciale din întreaga lume. Așa cum CHIPS decontează plățile în dolari, SWIFT decontează plățile în euro.
Donald Trump poate bloca accesul băncilor din China la sistemul de plăți, refuzându-le acestora tranzacțiile inițiate. Cu alte cuvinte, degeaba vând companiile din China bunurile produse dacă nu pot încasa banii pentru mărfuri. Utilizarea de cash nu este posibilă atunci când vorbim de sume mari de bani, dar nici atunci când miliioane de oameni din întreaga lume plătește online produsele vândute direct din China.
O astfel de măsură ar pune în genunchi China și nu numai – sistemul financiar global ar fi lovit foarte puternic. Probabil de aceea nu amenință cu utilizarea acestei arme Donald Trump. Iar China mai are o posibilitate de răspuns: bondurile americane deținute, în valoare de 1.100 miliarde dolari. În cazul în care ar fi exclusă din sistemul de plăți, ar putea vinde rezervele de dolari, ceea ce ar devaloriza semnificativ moneda americană.
Utilizarea armei în trecut
În caz de escaladare a războiului comercial însă nu ar fi exclus să îl vedem pe Donald Trump utilizând această armă financiară. A fost folosită în trecut împotriva Iranului, a Coreei de Nord, a Venezuelei și a Myanmarului. Cel mai recent a fost utilizată împotriva Rusiei, în 2014, după invazia Crimeei.
Blocarea unei economii de la sistemul global de plăți înseamnă că acesta se poate baza doar pe resursele proprii pentru că nu mai poate importa sau exporta bunuri. Și partenerii comerciali sunt loviți semnificativ de stoparea tranzacțiilor, dar cele mai mari probleme le au companiile din țara eliminată din sistem.
Și China are un sistem propriu de decontare plăți, ca orice țară din lume, denumit CIPS. Este utilizat pentru decontarea tranzacțiilor din propriul stat și ar putea bloca accesul băncilor străine la sistemul de plăți intern. China va încerca să mărească importanța sistemului propriu de plăți și să atragă mai multe bănci internaționale pentru o decontare directă a tranzacțiilor prin CIPS, dar puterea yuanului chinez nu este comparabilă cu cea a dolarului pe piețele internaționale.
Războiul comercial dintre SUA și China este departe de a se fi încheiat, așa că este posibil să asistăm și la utilizarea acestor arme financiare. Din păcate, cei care vor suferi cel mai mult vor fi tot oamenii și mai puțin instituțiile.