Americanii de la Novavax testează vaccinul anti-COVID-19 pe adolescenți
Compania de biotehnologie americană Novavax a anunţat luni că a început în SUA teste clinice asupra adolescenţilor pentru vaccinul său antiCOVID-19, informează AFP.
Novavax va testa „siguranţa şi eficienţa” vaccinului său împotriva COVID-19 la circa 3.000 de adolescenţi de vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, „în peste 75 de locuri în SUA”, a anunţat compania într-un comunicat.
Două treimi dintre participanţi vor primi vaccinul, iar o treime un placebo, în două doze administrate la interval de 21 de zile. Într-o a doua etapă, după şase luni, cei care au primit placebo vor fi vaccinaţi şi invers, cu scopul ca toţi participanţii să primească până la sfârşit acest remediu.
Starea sănătăţii lor va fi monitorizată timp de până la doi ani după injecţii.
Administrarea acestui vaccin nu este încă autorizată în nicio ţară, nici măcar pentru adulţi. Novavax a anunţat că vrea să depună o cerere de autorizare în regim de urgenţă în Regatul Unit „în al doilea trimestru al anului 2021”, precum şi la puţin timp după aceea în SUA.
În martie, compania a declarat că vaccinul său este eficient în procent de 89,7% împotriva formelor simptomatice ale maladiei, potrivit unor teste clinice efectuate în Regatul Unit pe mai mult de 15.000 de persoane de peste 18 ani.
Un alt test clinic în etapa a treia asupra adulţilor este în curs în SUA şi în Mexic.
Vaccinul Novavax utilizează o tehnologie diferită de cele folosite pentru vaccinurile deja autorizate în lume. Este un vaccin aşa-zis „subunitar”, pe bază de proteine care declanşează un răspuns imunitar, fără virus. El poate fi stocat la o temperatură între 2 şi 8 grade Celsius.
Alte companii efectuează de asemenea teste clinice pentru vaccinurile lor antiCOVID asupra adolescenţilor, între care Moderna, Johnson&Johnson şi alianţa Phizer/BioNTech. Aceasta din urmă a cerut deja autorizarea vaccinului său pentru persoanele între 12 şi 15 ani în SUA şi Europa. Agenţia europeană a medicamentului a anunţat luni că a început evaluarea utilizării sale la această categorie de vârstă.
Vaccinarea copiilor şi adolescenţilor reprezintă următoarea etapă a campaniilor de vaccinare. Dacă ei sunt mai puţin expuşi cazurilor grave ale maladiei, ei pot contribui totuşi la propagarea ei şi, potrivit experţilor, vaccinarea lor este la fel de necesară pentru a pune capăt pandemiei.