EXCLUSIV. România, singura țară din UE care n-a ratificat mecanismul de finanțare al PNRR
Amatorismul și diletantismul celor care au elaborat și gestionat Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), atât în guvernul Orban cât și în cabinetul Cîțu, a făcut ca România să bifeze încă o performanță negativă la nivelul statelor Uniunii Europene.
România, la un pas să blocheze PNRR la nivelul UE
Potrivit informațiilor oficiale, la ora actuală, un număr de 14 state au depus și ratificat PNRR, printre care Polonia, Slovacia, Slovenia și Belgia. Însă, marea problemă a României este faptul că suntem singura țară din UE care nu a ratificat încă mecanismul de finanțare al PNRR, ceea ce complică foarte mult demersurile pentru obținerea finanțărilor.
La ora actuală, un număr de 19 state au ratificat mecanismul de finanțare, iar opt, printre care și România, nu au ratificat acest mecanism. Celelalte șapte state UE au anunțat, în schimb Comisia Europeană, despre datele de ratificare a mecanismului de finanțare, dar România nu a avansat niciodată a ratificării acestui mecanism.
Neratificarea de către țara noastră al mecanismului de finanțare ar putea conduce la blocarea tuturor PNRR la nivel european pentru că mecanismul prin care Comisia Europeană este abilitată să înceapă demersurile de a crea fondul de 750 de miliarde de euro trebuie ratificat de toate cele 27 de state.
Deocamdată, 19 state au ratificat mecanismul de finanțare, 7 deja au anunțat data ratificării și numai România nu a anunțat nici măcar data ratificării și ce să mai vorbim de ratificarea mecanismului de finanțare.
Oare ce au de spus cei trei corifei ai PNRR de la noi, adică premierul Florin Cîțu, vicepremierul Dan Barna și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea?