Sondaj: Românii din mediul urban încep să își piardă răbdarea față de restricțiile impuse de autorități

Publicat: 04 mai 2021, 15:30, de Răzvan Zamfir, în Educație , ? cititori
Sondaj: Românii din mediul urban încep să își piardă răbdarea față de restricțiile impuse de autorități
bucuresti Ministerul Transporturilor

Două sondaje IZI data, realizate în 2020 și 2021, arată cum rezistă românii din orașe la pandemie, în contextul restricțiilor impuse. La finalul verii lui 2020, 79% dintre respondenți erau de acord cu restricțiile impuse la acel moment, față de 51% dintre românii care au răspuns la sondaj în această primăvară. De asemenea, doar 21% dintre români nu erau de acord cu restricțiile din toamna, procent care a crescut până la 49% în această primăvară.

Cu toate acestea, 68% dintre respondenți consideră că virusul este periculos și foarte periculos pentru ei personal, față de 32% care cred că este puțin sau deloc periculos pentru ei (cei între 15-24 de ani cred acest lucru în proporție de 38%, timp în care 72% dintre cei de peste 44 de ani spun că virusul este periculos și foarte periculos).

Când vine vorba de pericolul la care sunt expuse categoriile vulnerabile (persoane de peste 65 de ani, persoane cu afecțiuni medicale  etc), procentul celor care cred că virusul este periculos și foarte periculos crește la 87%. Doar 13% dintre respondenți cred că virusul este puțin sau deloc periculos pentru categoriile vulnerabile.

3 din 10 români consideră că restricțiile impuse de autorități ajută la diminuarea răspândirii virusului

Studiul realizat în primăvara anului 2021 arată și faptul că 3 din 10 români consideră că restricțiile impuse de autorități ajută la diminuarea răspândirii virusului. Astfel, 61% cred că ajută în mică măsură sau deloc, 30% consideră că ajută în mare sau foarte mare măsură, în timp ce 9% nu știu deloc dacă ajută.

Românii din mediul urban încep să își piardă răbdarea față de restricțiile impuse de autorități

Merită menționat faptul că  cei între 15 – 24 de ani consideră într-o măsură semnificativ mai mare față de celelalte categorii de vârstă, că restrictiile ajută în mică măsură sau deloc (75% față de 61% la nivel de total eșantion). Pe de altă parte, 38% dintre cei peste 44 de ani consideră că ajută mult și foarte mult (vs 30% total eșantion).

Amintim faptul că prin HG nr. 588 din 31 iulie 2020, s-a instituit obligaţia de purtare a măştii în spaţii deschise, în anumite condiţii. Astfel, purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, devenea obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise.

Românii din mediul urban încep să își piardă răbdarea față de restricțiile impuse de autorități

Mai recent, în primăvara lui 2021 o nouă Hotărâre aduce modificarea şi completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 293/2021 privind prelungirea stării de alertă. Aceasta prevede limitarea circulaţiei, de la ora 20.00, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în localităţile care au incidenţă mai mare de 4 la mie, dar şi închiderea operatorilor economici la ora 18.00.

De luni până vineri, circulația este de asemenea limitată de la ora 22.00. Începând de marți, 27 Aprilie, în București au fost ridicate restrictiile de la final de săptămână.