40 de ani de când Dumitru Prunariu a efectuat primul și singurul zbor spațial al unui român
România celebrează 40 de ani de când Dumitru Prunariua efectuat primul zbor al unui român în spațiul cosmic, printr-o serie de evenimente științifice și culturale organizate prin intermediul Fundației Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu.
La începutul anilor ’80, România era pe deplin pregătită să urmeze tradiția înaintașilor și să facă față cerințelor explorării spațiului cosmic. Deși o țară mică, răsăriteană, educația tehnică și dezvoltarea științifică erau la standarde relativ înalte, iar colaborările globale au favorizat aderarea la un acord international prin care pentru prima data în istorie un român ajungea în spațiul cosmic.
La evenimentele de sărbătorire vor participa personalități internaționale și astronauți din SUA, Rusia, Japonia, țări europene, dar și de la bordul Stației Spațiale Internaționale.
La 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Revenirea din spațiul cosmic a avut loc vineri, 22 mai 1981, la ora 16,58, ora României. Modulul de coborâre al navei spațiale „Soiuz 40“ (alte doua module ale navei nu se recuperează, modulul orbital și modulul agregatelor) a aterizat în condiții aproape normale pe pământ, conform programului, în zona stabilită de pe teritoriul Uniunii Sovietice, la 225 kilometri sud-est de orașul Djezkazgan, din stepa Kazahstanului.
La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii