Proiectul de lege 5G provoacă în continuare tensiuni în coaliție. Dezbaterile în Parlament ar putea fi amânate
În urmă cu două zile a avut loc prima dezbatere în Comisia de specialitate a Camerei Deputaților pe marginea proiectului de lege 5G. Dar între timp au apărut deja disensiuni legate de necesitatea amânării dezbaterilor pentru a putea notifica Comisia Europeană despre proiectul de lege 5G.
Cea mai importantă informație care a ieșit din discuțiile din cadrul Comisiei, la care au participat și operatorii de telecomunicații și companii din zona privată, a fost că sectorul privat a cerut amânarea adoptării legii pentru a se putea face un studiu de impact al noii legi asupra activității companiilor de profil din industrie.
Studiu pe care ar fi trebuit să îl facă deja ANCOM, Autoritatea de Reglementare a industriei, dar care nu a reușit până acum să afle ce impact financiar vor avea reglementările legii 5G.
Înlocuirea tuturor echipamentelor de la furnizori neautorizați poate duce la cheltuieli imense din partea operatorilor, cheltuieli care nu sunt prevăzute a fi acoperite de vreo autoritate a statului, de aceea operatorii vor să cunoască în amănunt ce vor fi obligați să facă și care sunt costurile.
Se pare însă că obiecțiile acestora, ca și cele deja anunțate de diferite companii și instituții, au fost luate la cunoștință și cam atât. Legea merge înainte.
Năsui a cerut amânarea
Între timp, adică ieri, a apărut o altă problemă legată de proiectul de lege 5G. Mai exact, a apărut în spațiul public o scrisoare pe care ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a trimis-o președintelui Senatului, Anca Dragu, pe data de 27 aprilie, prin care cerea amânarea dezbaterilor pe motiv de respectare a pașilor procedurali înainte de trimeterea legii în Parlament.
Scrisoarea arată că Ministerul Economiei a primit mesaje de la Comisia Europeană și de la operatori economici prin care se cere respectarea obligativității procedurii de notificare a proiectului de lege 5G.
„Menționăm că în 2019-2021, mai multe state membre au notificat de acte normative care reglementează această problematică. Având în vedere să proiectul de act normativ a fost avizat de către Guvern să intre pe ordinea de zi a celor două Camere ale Parlamentului, vă informăm că procedura parlamentară de adoptare trebuie amânată, proiectul de act normativ urmând a fi transmis instituției noastre în vederea notificării la la Comisia Europeană și statele membre. Adoptarea actului urmează a se relua după parcurgerea perioadei de status-quo prevăzută de actul comunitar”, se arată în scrisoarea ministrului Claudiu Năsui.
Interesant este că premierul Florin Cîțu nu știa nimic despre demersul ministerului Economiei la mai bine de o săptămână de la trimiterea scrisorii către Parlament. S-a lămurit abia după ce a fost întrebat de jurnaliști despre scrisoare.
Amânare periculoasă pentru licitația 5G
Președintele Comisiei IT din Camera Deputaților, Sabin Sărmaș, a declarat ulterior, pentru Hotnews, că „ideea notificării Comisiei Europene a fost dezbătută anul trecut, iar poziția Ministerului Justiției și a Ministerului de Externe a fost că nu e nevoie să fie notificată pentru acest proiect de lege.” El arată și că a existat și o comunicare oficială între Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și Ministerul Economiei prin care se întărea faptul că nu este necesară notificarea Comisiei.
Sabin Sărmaș a precizat și că amânarea discuțiilor pentru notificarea Comisiei Europene „poate întârzia proiectul de lege suficient de mult astfel încât el să nu mai fie adoptat în această sesiune parlamentară, caz în care am avea și o situație complicată privind licitația de 5G care nu cred că s-ar mai putea desfășura anul acesta cu o lege adoptată în următoarea sesiune parlamentară” (cea din toamnă – n.r.).
Claudiu Năsui a venit cu precizări ulterioare, în care a arătat că susține legea 5G, dar ca punct de contact între Guvern și Comisia Europeană, Ministerul Economiei este obligat să transmită mai departe comunicările de la CE.
Comisia Europeană cere tuturor statelor notificări referitoare la orice reglementări tehnice legate de legislația 5G. Autoritățile române au decis că, nefiind vorba de nicio reglementare tehnică în actualul proiect de lege 5G, nu este cazul să notifice Comisia. Punct de vedere cu care CE nu pare a fi de acord, drept pentru care a cerut comunicare pe marginea proiectului de lege.
În acest moment, consensul general pare a fi de continuare a dezbaterilor, dar nu este o decizie finală. În cazul în care Comisia susține obligativitatea notificării, ne poate paște o procedură de infringement.
Reamintim că proiectul de lege 5G, care include i Memorandumul cu SUA; este o lege așteptată de doi ani, fiind necesară pentru demararea licitației pentru spectru de frecvență 5G și pentru dezvoltarea tehnologiei 5G, una dintre cele mai importante pentru viitorul industriei IT&C și al economiei în general.