EXCLUSIV. SIF Banat-Crișana, condus de fostul ministrul de Finanțe, Bogdan Drăgoi, a scos la vânzare hotelul Rusca din Hunedoara

Publicat: 10 mai 2021, 10:30, de Răzvan Zamfir, în Turism , ? cititori
EXCLUSIV. SIF Banat-Crișana, condus de fostul ministrul de Finanțe, Bogdan Drăgoi, a scos la vânzare hotelul Rusca din Hunedoara

SIF Hoteluri SA, companie deținută în proporție de 99% de SIF Banat-Crișana, condusă de fostul ministru de Finanțe Bogdan Drăgoi, a închis și scos la vânzare, din iunie 2020, hotelul Rusca din Hunedoara. Compania a disponibilizat 32 de persoane dintre angajații hotelului și a păstrat doar doi. În raportul financiar pe 2020, compania spune că deși au fost mai multe persoane interesate, până în prezent nu s-a ajuns la nici un acord.

Declanșarea pandemiei de Covid 19 în luna martie 2020 a afectat puternic sectorul hotelier, iar compania a suspendat activitatea hotelurilor. Ca efect al declanșării stării de urgență, rezervările au fost anulate la toate hotelurile din patrimoniul SIF Hoteluri SA.

Peste 75% dintre angajaţii SIF Hoteluri SA au intrat în şomaj tehnic din luna martie 2020, fiind menținut doar un personal minimal, care să asigure serviciile de pază ale hotelurilor. Începând cu jumătatea lunii mai hotelurile au fost redeschise, dar cererea este redusă.

Decizia vânzării Rusca

În ședința din iunie 2020 Consiliul de Administrație a aprobat închiderea Hotelului Rusca din Hunedoara în vederea vânzării. S-au disponibilizat 32 persoane, păstrându-se doar doi salariați.

„Ținând cont de condițiile generate de pandemia COVID 19 am fost nevoiți să reducem numărul salariaților, numărul acestora ajungând la sfârșitul anului 2020 la 101 de la 172 în 2019. Societatea dispune de lichidități, care în cursul normal al activității, vor putea asigura plata datoriilor în următoarele 12 luni”, scriu oficialii companiei.

Compania a finalizat 2020 cu o cifră de afaceri de 8,3 milioane de lei, în scădere de aproape 3 ori față de 2019 și 13,3 milioane de lei, de la 1,5 milioane de lei în anul anterior. Și valoarea activelor companiei a scăzut de la 114,7 milioane de lei, în 2019, la 96,3 milioane de lei în 2020.

SIF Hoteluri deține 5 hoteluri

Compania deține hoteluri în Oradea, Cluj-Napoca, Timișoara, Baia Mare și Hunedoara. Acestea au 147 camere, hotelul Doubletree by Hilton din Oradea, 30 de camere Beta din Cluj-Napoca, 103 camere Rusca din Hunedoara, 64 de camere Eurohotel Baia Mare și 47 de camere Eurohotel Timișoara.

Industria turismului mondial a fost printre cele mai afectate de pandemia de COVID-19 care a anulat majoritatea vacanţelor. Iar impactul pandemiei urmează a fi resimțit mult timp de acum înainte, unii călători urmând să îşi schimbe definitiv comportamentul când vine vorba de turism.

„Estimăm că va fi nevoie de cel puțin trei ani pentru ca cifrele să ajungă din nou la nivelul de dinainte de criză. De altfel, turismul intern va avea de câştigat în această perioadă peste tot în lume, mulţi oameni orientându-se către destinaţii locale sau măcar apropiate. Sustenabilitatea şi vacanţele în familie vor fi trenduri cheie în anii următori”, încheie reprezentanții SIF Hoteluri.