Tanczos Barna despre cazul ursului Arthur: Prințul a vânat legal. Ursul recoltat era periculos
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, marți, concluziile controlului făcut de Garda de Mediu și de Garda Forestieră, explicând că ministerul nu are nicio informație legată de existența ursului Arthur, și că animalul ucis de prințul austriac era periculos și nici pe departe cel mai mare din România.
Echipele de control au finalizat lucrările în cazul ursului din Ojdula, unde asociația de vânători, a cerut mai multe recoltări, au fost 3 dosare din care 2 respinse, iar în dosarul aprobat există procese verbale de daune pentru pagube cauzate de urs, a spus ministrul Tanczos.
Toate rapoartele au fost cerute de Procuratură și DNA, a precizat ministrul explicând că nu poate să prezinte informații detaliate din acest motiv. Însă, a declarat acesta, „din aceste rapoarte concluzionăm că s-a aprobat recoltarea de urs brun în baza ordinului care aproba cele 140 de exemplare de intervenție și în baza aprobării care s-a emis de minister”.
„Ursul a fost recoltat la 22 de zile distanță de la ordinul de derogare. Seară se seară s-a urmărit modul în care ursul intră în gospodării sau intră în localitate. Trebuie să asigurăm punerea cu celeritate în executare în astfel de cazuri pentru că sunt cazuri de forță majoră. În 13 martie a avut loc recoltarea, de către un cetățean străin, prințul, documentele depuse de către această persoană cu cetățenie austriacă au fost verificate, a avut autorizație de vânătoare și permis de port armă și legea a fost respectată”, a spus Tanczos Barna, care a precizat că vânarea ursului a avut loc la 2-300 de metri de prima casă, în afara ariei protejate.
„Nu am deținut nicio informație cu privire la existența ursului Arthur”
Totodată, ministrul Mediului a arătat că instituția pe care o conduce nu are nicio informație despre existența ursului Arthur:
„La ministerul Mediului nu am găsit rapoarte de monitorizare, până în momentul apariției acestor informații în presă, ministerul nu a deținut nicio informație cu privire la existența ursului Arthur”.
El a spus că a cerut un test ADN cu probe de la ursul ucis, pe care să le compare cu ADN de urs pe care l-ar avea asociațiile de monitorizare, și a cerut de asemenea, fotografii cu urși pentru a vedea dacă în fotografia cu ursul ucis ar fi cu adevărat Arthur.
Tanczos Barna a ținut să precizeze că ursul ucis de prințul austriac nu era cel mai mare din România. „El avea 593 de puncte și din câte știu ursul lovit de o mașină la Sovata avea 620 de puncte. Avem o populație superbă de urși bruni, am văzut poze superbe, în România există urși mult mai mari decât 593 de puncte”