Jurnalistul sechestrat de guvernul din Belarus apare bătut într-o filmare în care susține că e „tratat bine”
Roman Protasievici, jurnalistul sechestrat după ce avionul cu care zbura a fost forțat să aterizeze în Belarus, apare într-un mesaj video, cu vânătăi pe față, în care spune că este „tratat bine”.
„Bună ziua, numele meu este Roman Protasievici. Seara trecută am fost reținut de angajații MAI pe aeroportul din Minsk. Acum mă aflu în centrul de detenție nr. 1 al orașului Minsk. Vreau să anunț că nu am nicio problemă de sănătate cu inima sau cu alte organe. Atitudinea forțelor de ordine față de mine este corectă și conform legii. Chiar acum colaborez cu anchetatorii și dau declarații privind organizarea protestelor în orașul Minsk”, spune Roman Protasevici, conform Aleph News.
Jurnalist şi activist, Roman Protasevici a creat Nexta, o platformă cu 1.7 milioane de urmăritori. El a părăsit Belarus în 2019, după criticile la adresa guvernului lui Alexander Lukaşenko. Protasevici a fost deţinut la Minsk după ce fusese trecut pe lista celor implicaţi în activităţi teroriste.
Pentru cei din afara Belarusului, numele lui Roman Protasevici era necunoscut până duminică. Acum este însă comparată situaţia lui cu a lui Navalnîi, iar liderii mai multor state îi cer eliberarea.
La 26 de ani, Roman Protasevici a devenit un lider al mişcărilor împotriva guvernului Lukaşenko din Belarus. Încă din 2010 a început să fie arestat pentru proteste contra puterii. A intrat la facultatea de jurnalism din Minsk, dar a fost exmatriculat.
Cu toate astea, a lucrat în presă, inclusiv pentru Radio Free Liberty. A creat Nexta, o platformă din cadrul aplicaţiei Telegram. Milioane de oameni au urmărit informaţiile şi mişcările puse la cale pe Nexta.
Drept urmare, Protasevici a devenit o ţintă şi a fost nevoit să fugă din ţară în Polonia în 2019, unde a cerut azil politic. În 2020 a acoperit alegerile prezidenţiale din Belarus şi, din noiembrie 2020 se află pe lista teroriştilor din Belarus.
Din martie, lucrează pentru un alt canal Telegram, ceea ce ar fi putut stârni furia lui Lukaşenko. Însă gestul extrem al lui Lukaşenko ar putea fi şi un avertisment pentru alţi jurnalişti care critică puterea de la Minsk.