Primăria Capitalei a lansat sesiunea de finanțare nerambursabilă pentru proiecte culturale și educaționale
Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, a lansat astăzi, 26 mai 2021, sesiunea de finanţare nerambursabilă „Bucureşti – Oraş deschis” din cadrul Programului de finanţare 2021 destinat sectorului creativ din Bucureşti.
Prin programul de finanţare, Primăria Municipiului Bucureşti îşi propune să susţină sectorul creativ din Bucureşti, profund afectat de restricţiile impuse de pandemie şi să răspundă nevoii acute de întâlnire şi interacţiune directă cu experienţa artistică şi culturală a cetăţenilor din Bucureşti după un an de restricţii şi distanţare fizică.
Domenii de referinţă
Programul se adresează tuturor domeniilor culturale – artele spectacolului (teatru, dans, muzică), arte vizuale (care includ dar nu se limitează la: pictură, sculptură, design, grafică, arte decorative, street art, fotografie, instalaţii, video art, artă digitală şi noile media, film), educaţie prin cultură, intervenţie culturală şi urbană, patrimoniu şi arhitectură şi promovarea culturii scrise. De asemenea, programul de finanţare încurajează abordările interdisciplinare şi colaborative.
Propunerile de programe, proiecte şi acţiuni se pot derula deopotrivă în spaţii fizice şi online şi trebuie să fie adaptate condiţiilor restrictive impuse de pandemie şi evoluţiei prognozate pentru acest an.
Solicitanţi eligibili
Finanţarea nerambursabilă va putea fi solicitată de persoane fizice autorizate, asociaţii, fundaţii, instituţii publice care nu sunt subordonate Primăriei Capitalei, societăţi comerciale care derulează activităţi culturale sau educaţionale.
Pentru a fi eligibile, proiectele culturale propuse trebuie să asigure o co-finanţare de minimum 5% din bugetul proiectului.
Un proiect cultural poate fi înscris la o singură arie tematică. Un operator cultural nu poate înscrie în concurs mai mult de două oferte culturale pe sesiune.
Buget
Bugetul disponibil pentru sesiunea de finanţare nerambursabilă din acest an este de 3,5 milioane de lei. Solicitanţii vor putea beneficia de un plafon maxim de finanţare de 100.000 lei pentru proiecte mari, 50.000 lei pentru proiecte medii şi de 25.000 lei pentru proiecte mici, în funcţie de complexitatea şi amploarea acestora.
Sesiunea de finanţare a proiectelor culturale va fi urmată de o sesiune de burse de idei adresată persoanelor fizice active în sectorul cultural din Bucureşti.
În această sesiune de finanţare, cheltuielile eligibile răspund şi nevoii de susţinere a activităţii curente a solicitanţilor (chiriile spaţiilor administrative, utilităţi), pe perioada derulării proiectului, inclusiv pentru spaţiile culturale private profund afectate de pandemie.
Calendar
Vor fi acordate finanţări nerambursabile pentru oferte culturale ce se vor desfăşura exclusiv în Bucureşti, în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi data de 15 noiembrie 2021.
Proiectele pot fi transmise până la data de 25 iunie 2021, ora 17.00, la adresa de e-mail: [email protected]
Obiective „Bucureşti – Oraş deschis”
În cadrul temei din acest an „Bucureşti – Oraş deschis”, ARCUB invită operatorii culturali din Bucureşti să propună programe, proiecte şi acţiuni culturale în acord cu Strategia Culturală a Municipiului Bucureşti 2016-2026 şi adaptate contextului specific anului 2021. Strategia Culturală a Bucureştiului este disponibilă pentru consultare online, accesând link-ul: https://bit.ly/2SgySSd.
Principalele obiective ale Programului cultural „Bucureşti – Oraş deschis” în anul 2021 sunt susţinerea unei participări cât mai vaste şi implicate a cetăţenilor oraşului în spaţii publice şi online, precum şi dezvoltarea, inovarea şi rezilienţa sectorului cultural prin reinventarea şi adaptarea la schimbările provocate de pandemie.
Regulamentul de finanţare, Anunţul public privind lansarea Programului cultural şi Calendarul programului sunt disponibile pe site-ul ARCUB, secţiunea Finanţare.
Despre Programul de finanţare nerambursabilă al ARCUB
Pentru a diversifica oferta culturală a oraşului Bucureşti şi pentru a maximiza impactul culturii asupra bucureştenilor, Primăria Capitalei şi ARCUB au lansat Programul de susţinere financiară a proiectelor culturale, un apel deschis către artişti şi organizaţii culturale de a realiza proiecte şi acţiuni inovatoare care îmbogăţesc şi diversifică viaţa culturală a oraşului Bucureşti.
Finanţarea proiectelor organizaţiilor culturale din Bucureşti este o parte fundamentală a istoriei ARCUB, instituţia fiind înfiinţată în 1996 pentru a deservi exact acest scop, pe care l-a urmărit, sub diferite forme, de-a lungul întregii sale activităţi.
În perioada 2014-2017, ARCUB a susţinut, prin Programul anual de Finanţare Nerambursabilă pentru Operatorii Culturali, peste 300 de proiecte din toate domeniile culturale – teatru, arte vizuale, dans, muzică şi educaţie prin cultură, printre care singurul festival rromani din ţară, piese de teatru iniţiate de tineri studenţi, proiecte împotriva discriminării, festivaluri de animaţie, improvizaţie, de chitară sau muzică veche, rezidenţiate pentru artişti emergenţi, festival de muzică balcanică sau dedicat culturii armene, evenimente de dans, piese de teatru şi festivaluri de lectură pentru copii şi, nu în ultimul rând, evenimente dedicate revitalizării vechilor zone industriale şi transformării acestora în centre de artă şi design. Finanţările acordate au fost nerambursabile şi s-au acordat anual, în urma unui proces de selecţie.