De ce unii oameni au mai multe reacții adverse după ce se vaccinează față de alții?

Publicat: 02 iun. 2021, 10:01, de Mihaela Ionescu, în Sănătate , ? cititori
De ce unii oameni au mai multe reacții adverse după ce se vaccinează față de alții?

Trăim într-o perioadă în care, pentru a avea o viață liniștită, trebuie să ne vaccinăm, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus. Unii oameni pot avea efecte adverse grave, alții mai puțin severe, iar alte persoane pot pur și simplu să nu simtă absolut nimic după ce se vaccinează.

Un vaccin este un produs medicamentos biologic care are ca scop inducerea unui răspuns imun și implicit protecție imună dobândită față de o anumită boală infecțioase. Acest lucru declanșează în organism un „exercițiu” imunologic împotriva invadatorului, permițând corpului să reacționeze mult mai bine și mai repede la îmbolnăvire. Totuși, acest răspuns imun poate provoca anumite reacții adverse.

Sistemul imunitar al oamenilor diferă în funcție de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, sexul, genetica, boli existente, ceea ce face ca organismul să răspundă diferit la vaccinuri. De exemplu, un sistem imunitar „bătrân”, are o memorie bună pentru a trata agenți patogeni pe care i-a mai întâlnit, însă nu este la fel de bun în tratarea unor boli noi cum ar fi coronavirusul.

Biologic, femeile au doi cromozomi X, iar bărbații au unul singur. Se știe că mulți genomi de pe cromozomul X joacă un rol extrem de important în imunitatea organismului și se observă din ce în ce mai multe diferențe mari între sexe. Femeile au răspunsurile imune mai puternice decât bărbații.

Conform Sciencefocus.com, dacă aveți dureri de cap, simțiți oboseală și aveți febră după ce va vaccinați, înseamnă că sistemul imunitar se îmbunătățește. Aceste simptome care apar după vaccinare au și o denumire: reactogenicitate. Totuși, nu toate durerile apărute sunt cauzate doar de serul din fiolă. Uneori, puteți avea dureri din cauza administrării, cum ar fi unghiul, dimensiunea acului, localizarea și viteza de vaccinare.

Dacă aveți dureri în braț nu vă speriați, fiindcă atunci sistemul imunitar reacționează și eliberează substanțe chimice pentru a stimula un răspuns imun… în plus, tocmai ați fost „înjunghiat” în braț cu un ac!