Ziua Mondială a bicicletei i-a suprins pe Nicușor Dan și Tanczos Barna la un pas să cadă de pe vehicule
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, și ministrul Mediului, Tanczos Barna, au fost cât pe ce sa cadă de pe biciclete la sosirea în Parcul Herăstrău, unde are loc o dezbatere chiar de Ziua mondială a bicicletei.
Cei doi oficiali, altături de președintele Klaus Iohannis, participă la la o dezbatere pe tema transportului sustenabil în România organizată de Asociaţia „Green Revolution”.
Nicușor Dan a spus că e nevoie de piste de biciclete pe „zeci sau sute de kilometri”
„Pentru asta trebuie să eliberăm orașul de mașinile parcate, iar asta se va face prin Strategia de parcare, apoi pistele de biciclete”, a explicat el.
„Chiar dacă am vrea să facem în prezent piste de biciclete, nu am avea unde, pentru că sunt mașini parcate peste tot pe prima bandă. Primul lucru este să găsim soluții alternative pentru a putea muta mașinile de pe prima bandă, astfel încât să avem spațiul considerabil. E inutil să avem o pistă de bicicletă care nu e conectată cu altele și care să nu-ți perită să te duci de acasă până la serviciu”, a mai spus Nicușor Dan.
Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Mondială a Bicicletei
„Este ziua bicicletei şi în mod natural am venit aici pe bicicletă. Cred că este o zi foarte potriviă pentru a pomova şi noi politicienii mersul pe bicicletă. Este evident şi cred că toată lumea ştie mersul pe bicicletă este plăcut, sănătos, te scuteşte de ambuteiajele din trafic. Sunt prea puţine piste pentru biciclişti şi împarţi banda cu şoferi nemulţumiţi şi dau de piste făcute aparent pentur biciclişti, dar se merge foarte greu pe ele. Sunt chestiuni uşor de remediat dacă vrem să promovăm mersul pe bicicletă în oraşele noastre”, a declarat şeful statului.
Acesta a explicat că este la îndemâna oricui mersul pe jos, pe trotinetă.
„Această discuţie pro-auto sau pro-bicicletă e peste tot în lume. Oraşele noastre au fost construite în ultima sută de ani pentru automobil. Totul este pregătit şi făcut pentru transportul auto.
Dar trebuie să dăm oraşele înapoi oamenilor. Nu toată lumea vrea să meargă cu maşina. Pentru asta din păcate nu este suficient să ne întâlnim să vorbim ce frumos este să mergem cu bicicleta. Trebuie să şi facem ceva. E nevoie de planuri, strategii şi e nevoie să le punem în practică”, a adăugat Iohannis.