Studiu: Acest tip de dietă poate reduce severitatea infecției cu Covid-19 cu 73%
Potrivit unui nou studiu de specialitate publicat în BMJ Nutrition Prevention & Health, o dietă sănătoasă, în care se consumă mult pește, poate reduce riscul formării unei boli grave în cazul unei infecții cu Sars-CoV-2.
Oamenii de știință susțin că cei care consumă pește au șase cu 59% mai mici de a dezvolta boli grave cauzate de Sars-CoV-2. De asemenea, acest procent crește la 73% în cazul persoanelor care urmează o dietă vegetariană.
O dietă sănătoasă ajută în cazul infectării cu Covid-19
Comparativ cu persoanele care au spus că au consumat numai alimente pe bază de plante, cele care au raportat că au avut o dietă cu un conținut crescut de proteine, dar fără carbohidrați, au avut de aproape patru ori șanse de a dezvolta o boală moderată până la severă de coronavirus.
Cifrele s-au bazat pe răspunsurile a 2.888 de medici și asistenți medicali aflați în prima linie în lupta împotriva coronavirusului din Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Spania și SUA, la un sondaj.
În acest chestionar erau notate 47 de alimente, iar cadrele medicale au fost chestionate în legătură cu dietele pe care le au. De asemenea, profesioniștii din Sănătate au fost întrebați și despre gravitatea cazurilor de Covid-19 pe care le-au suferit, utilizând criterii obiective.
Factorii potențial influenți, de la etnie, specialitate medicală și stil de viață (fumat, activitate fizică), IMC și condiții medicale coexistente au fost luați în considerare la stabilirea constatărilor cheie ale studiului. Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că bărbații au depășit numărul femeilor din sondaj, ceea ce înseamnă că rezultatele ar putea să nu fie aplicabile femeilor.
Atenție! Oamenii de știință spun că nu este sigur că o dietă vegetariană poate ajuta la evitarea unei infecții severe cu coronavirus, fiindcă cercetarea a identificat doar corelația, nu orice legătură cauzală.
Dietele pe bază de plante, bogate în substanțe nutritive
Cu toate acestea, studiul evidențiază și modul în care dietele pe bază de plante sunt bogate în substanțe nutritive, în special fitochimicale (polifenoli, carotenoizi) care sunt importante pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos.
„Rezultatele noastre sugerează că o dietă sănătoasă bogată în alimente bogate în nutrienți poate fi luată în considerare pentru protecția împotriva COVID-19 sever”, au concluzionat cercetătorii, conform Science Focus.
Shane McAurille, specialist, spune că tentințele acestui studiu sunt limitate, fiindcă cercetarea este efectuată pe un număr mic de persoane, de aceea trebuie să existe prudență în interpretarea rezultatelor.
Cu toate acestea, o dietă sănătoasă este importantă pentru a obține un răspuns imun adecvat, care la rândul său poate influența susceptibilitatea la infecție și severitatea acesteia, mai explică el.