Marea Barieră de Corali ar trebui clasificată ca fiind ”în pericol”
Australia va contesta recomandarea UNESCO de a include Marea Barieră de Corali pe lista siturilor Patrimoniului Mondial aflate ”în pericol”, din cauza degradării sale provocate de schimbările climatice, a anunţat marţi guvernul acestei ţări, potrivit AFP.
UNESCO a publicat luni un raport preliminar care recomandă retrogradarea statutului Marii Bariere de Corali, înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial din 1981, ca urmare a deteriorării sale, în mare parte cauzată de recurenţa episoadelor de albire a coralilor, o consecinţă a schimbărilor climatice.
Pentru organizaţiile de mediu, această recomandare demonstrează o lipsă de voinţă din partea guvernului australian în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de carbon. „Sunt de acord că schimbările climatice globale reprezintă cea mai mare ameninţare pentru recifele de corali, dar este greşit, în opinia noastră, să plasăm cel mai bine gestionat recif din lume pe lista siturilor aflate ‘în pericol’ „, a declarat ministrul australian al mediului, Susan Ley.
O schimbare radicală de poziție
Australia se va organiza pentru a contesta această recomandare, o „schimbare radicală de poziţie” după „asigurările anterioare date de responsabilii ONU”, a precizat Ley într-un comunicat, cu o lună înainte de următoarea sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial Unesco.
Potrivit ministrului australian, decizia UNESCO nu ia în considerare miliardele de dolari cheltuiţi în încercarea de a proteja Bariera, situată în nord-estul Australiei.