China şi Canada se înfruntă la ONU
Canada a denunţat marţi la ONU, în numele a aproximativ 40 de ţări, situaţia drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang şi în Hong Kong.
În timp ce Beijingul a replicat cerând o anchetă privind violările drepturilor indigenilor canadieni, relatează France Presse. Declaraţia comună asupra Chinei, citită de Canada în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului – cel mai înalt organism ONU în acest domeniu – era aşteptată de câteva zile de mulţi diplomaţi şi ONG-uri la Geneva, lăsând timp Beijingului să-şi pregătească apărarea.
„Suntem extrem de preocupaţi de situaţia drepturilor omului în regiunea autonomă uigură Xinjiang. Rapoarte credibile indică faptul că peste un milion de persoane au fost deţinute în mod arbitrar în Xinjiang şi că există o supraveghere generalizată ce vizează în mod disproporţionat uigurii şi membrii altor minorităţi, precum şi restricţii privind libertăţile fundamentale şi cultura uigură„, a declarat ambasadoarea canadiană la ONU, Leslie Norton.
Acces imediat și nestingherit
Beijingul neagă această cifră şi vorbeşte despre „centre de formare profesională” pentru a sprijini ocuparea forţei de muncă şi a combate extremismul religios. Declaraţia, semnată de aproximativ 40 de ţări, dintre care Statele Unite şi Franţa, cere Chinei să ofere „acces imediat, semnificativ şi nestingherit în Xinjiang observatorilor independenţi, inclusiv Înaltul Comisar”.
„În cele din urmă, rămânem profund preocupaţi faţă de deteriorarea libertăţilor fundamentale în Hong Kong în cadrul legii securităţii naţionale şi de situaţia drepturilor omului în Tibet”, a mai spus dna Norton. China fusese deja vizată într-o declaraţie anterioară de zeci de ţări pentru situaţia uigurilor şi a altor minorităţi în Xinjiang, aminteşte AFP.
Violări grave ale drepturilor omului
Replicând în prealabil Canadei, un reprezentant chinez a citit, chiar înainte de ambasadoarea canadiană, o declaraţie comună – în numele Rusiei, Belarus, Coreii de Nord, Venezuelei, Iranului, Siriei şi Sri Lankăi, potrivit ONU – cu privire la „violările grave ale drepturilor omului suferite de populaţiile indigene în Canada”. Declaraţia evocă descoperirea recentă a rămăşiţelor a 215 copii lângă o fostă şcoală rezidenţială pentru copii indigeni administrată de Biserica Catolică în vestul Canadei şi solicită o anchetă în toate cazurile „în care au fost comise crime împotriva populaţiilor indigene.