Ungaria, prima majorare a dobânzii de politică monetară din ultimul deceniu
Ungaria a adoptat marţi prima majorare a dobânzii de politică monetară din ultimul deceniu, în ideea de a pune capăt celei mai rapide inflaţii din UE, acesta fiind de altfel şi cea mai puternică înăsprire a politicii monetare înregistrată în blocul comunitar de la debutul pandemiei, transmite Bloomberg.
Comitetul de politică monetară de la Banca Naţională a Ungariei (NBH), în frunte cu guvernatorul Gyorgy Matolcsy, a anunţat marţi că a majorat dobânda de bază de la 0,60% până la 0,90%. Decizia de marţi este una în linie cu estimările analiştilor, având în vedere că anterior oficialii NBH au lăsat să se înţeleagă că este posibil să majoreze costul creditului la şedinţa de politică monetară din luna iunie, pe fondul creşterii accelerate a inflaţiei.
Atât în luna aprilie cât şi în luna mai, rata anuală a inflaţiei în Ungaria a urcat la 5,1% cu mult peste banda de toleranţă de plus/minus un punct procentual în jurul ţintei de 3% pe care o are în vedere NBH pe termen mediu.
În timp ce unele din cele mai mari bănci ale lumii aştepată să vadă dacă creşterea globală a inflaţiei nu este decât un fenomen trecător, unele din băncile centrale din ţările est europene nu vor să rişte. Banca Centrală a Cehiei ar putea urma exemplul NBH prin majorarea costului creditului, posibil chiar la reuniunea de politică monetară de miercuri, în condiţiile în care inflaţia se apropie de limita superioară a bandei de toleranţă.