Planurile de redresare propuse de Germania și Italia au fost aprobate de Comisia Europeană
În vreme ce România încă mai lucrează la refacerea planului propriu de redresare și reziliență, Italia și Germania au primit undă verde din partea Comisiei Europene pentru propriile planuri.
Premierul Italiei, Mario Draghi, a salutat, marţi, prezenţa la Roma a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, notând că aprobarea Planului de relansare elaborat de Guvernul italian reprezintă un motiv de „mândrie”.
„Vreau să îi mulţumesc preşedintelui Comisiei Europene pentru că este aici, la Roma, alături de noi. Vizita sa confirmă aprobarea de către Comisia Europeană a Planului de relansare şi rezilienţă. Este o zi de mândrie pentru ţara noastră”, a declarat Mario Draghi, citat de agenţia de presă Adnkronos, conform Mediafax.
Mario Draghi şi Ursula von der Leyen au vizitat Studiourile „Cinecittà”.
„Am elaborat împreună un ambiţios plan de reforme, un plan de investiţii care are scopul de a face Italia o ţară mai echilibrată, mai competitivă şi mai sustenabilă în privinţa dezvoltării. A fost decisivă susţinerea forţelor politice, a entităţilor teritoriale şi a organizaţiilor sociale, cărora le mulţumesc”, a subliniat Mario Draghi.
„Acum, provocarea cea mai mare este actualizarea Planului, pentru a ne asigura că fondurile, din care vom primi prima tranşă de 24,89 miliarde de euro, vor fi cheltuite în totalitate şi că vor fi cheltuite bine, eficient şi în mod corect. Vor fi necesare reforme şi investiţii în termenele prevăzute”, a subliniat premierul Italiei.
„Planul Viitoarea Generaţie UE reprezintă oportunitatea unei generaţii de a investi în forţa Italiei, pentru a face Italia motorul de creştere al Europei. Mă aflu astăzi aici pentru a anunţa că aveţi susţinerea deplină a Comisiei Europene. A fost o cooperare excelentă şi vreau să îi mulţumesc sincer lui Mario Draghi pentru cooperarea echipelor noastre”, a afirmat, la rândul ei, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.
„Planul Viitoarea Generaţie UE este cel mai amplu program din istoria Uniunii Europene, mai mare decât Planul Marshall. Sunt 800 de miliarde de euro, la preţurile de acum. Iar Italia va beneficia de cea mai mare cotă, 191 de miliarde de euro”, a subliniat Ursula von der Leyen.
Preşedintele Comisiei Europene a notat că, potrivit estimărilor, în Italia ar urma să fie create 240.000 de locuri de muncă, prin acest plan, până în anul 2026.
Undă verde și pentru Germania
Comisia Europeană a aprobat, marţi, Planul de relansare post-pandemie propus de Germania, anunţă preşedintele instituţiei europene, Ursula von der Leyen.
„Undă verde pentru Planul de relansare propus de Germania în cadrul Programului Viitoarea Generaţie UE”, a declarat Ursula von der Leyen, prin Twitter.
„Cu ajutorul acestui plan, Germania va ieşi mai puternică din pandemie. Reformele şi investiţiile ajută la digitalizarea economiei şi la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, pentru o economie mai bună a viitorului”, a subliniat preşedintele Comisiei Europene.
Toate statele membre ale Uniunii Europene elaborează planuri de relansare pentru a beneficia de fonduri acordate în cadrul Programului de redresare Viitoarea Generaţie UE.
Programul Viitoarea Generaţie UE va oferi fonduri de 750 de miliarde de euro, prin subvenţii şi împrumuturi, pentru investiţii în sisteme digitale şi ecologice, precum şi pentru creşterea rezistenţei infrastructurii europene.