Posturi cu dedicație la Universitatea din București
Un prorector și un membru al Comisiei de Etică a Universității din București și-au propulsat fostele colege de facultate și respectiv de liceu la conducerea editurii instituției de învățământ superior. Cel puțin așa reiese din analiza informațiilor care indică un lung șir de artificii, în urma cărora doar anumite persoane obțin punctaje maxime la concursuri care par calibrate exact pe profilul lor.
Președinte al comisiei de concurs pentru posturile scoase de Universitatea din București (UB) în cadrul editurii acestei instituții de învățământ superior, prorectorul Bogdan Ștefănescu, a vrut să se asigure că fosta sa colegă de facultate și o apropiată de-a sa, Irina Hrițcu, va obține fără emoții funcția de șef serviciu (redactor șef).
Condițiile de participare la concursul pentru funcția de șef serviciu al Editurii Universității din București au fost concepute astfel încât să acopere CV-ul Irinei Hrițcu, redactor în editura UB, care va fi desființată anul acesta, la data de 1 iulie. Acest artificiu a făcut ca apropiata prorectorului Bogdan Ștefănescu să rămână unicul candidat.
Mai exact, în cerințele pentru admiterea candidaților la proba de dosare, au fost impuse următoarele condiții: minim 15 ani vechime într-o redacție și…atenție… în arhivistică. Și minune…Irina Hrițcu singurul arhivar din editura care urma să fie desființată, s-a ‘’ potrivit’’ la fix pe acest post.
După cum era de așteptat, Hrițcu a obținut un punctaj foarte bun la concursul desfășurat în fața comisiei prezidate de fostul ei coleg, Bogdan Ștefănescu.Unic candidat la postul de redactor șef al nou înființatei Bucharest University Press, care va înlocui de la data de 1 iulie 2021, Editura Universității din București, Irina Hrițcu a obținut 96,66 de puncte din 100 la proba scrisă și 100 de puncte din 100 la interviul susținut cu fostul ei coleg Bogdan Ștefănescu.
Surse din cadrul UB ne-au menționat că Hrițcu a ținut constant legătura cu prorectorul Bogdan Ștefănescu înainte de concursul pentru funcția de redactor șef al editurii UB.
Modelul de succes
Aceeași metodă a fost folosită și de un alt membru al comisiei de concurs, Alexandru Nicolae, de asemenea membru al Comisiei de Etică a Universității din București, care a reușit să o promoveze pe fosta sa colegă de liceu, Alina Loredana Brebeanu, în funcția de șef birou editorial al noii edituri, adjuncta Irinei Hrițcu.
Aceasta a fost singura admisă la interviu, după ce Irina Hrițcu nu s-a mai prezentat, având deja asigurat postul de redactor șef. Interesant este că în fața comisiei de concurs din care a făcut parte fostul său coleg de liceu, din Buzău, Alina Loredana Brebeanu a obținut pe linie, atât la scris, cât și la oral, același punctaj ca Irina Hrițcu la proba scrisă, 96,66. Și în condițiile pentru participarea la concursul pentru ocuparea postului pregătit pentru Alina Brebeanu au fost trecute cerințe ‘’speciale’’, ca de exemplu minim 7 ani vechime în redacție, fix cât avea aceasta la editura UB desființată “Ars Docendi”.
Nici oamenii de jos nu au fost uitați
Irina Hrițcu nu a uitat însă de unde a plecat și i-a asigurat o promovare din funcția de tehnoredactor în una de redactor, fostei sale colege de birou, Florina Floriță. Suprinzător, Floriță care s-a clasat cel mai prost la ultimul audit intern al Editurii Universității din București, fiind cel mai puțin productiv tehnoredactor, cu cele mai puține cărți finalizate într-un an, a obținut cel mai bun punctaj la concursul organizat luna aceasta.
Floriță a obținut maximum de puncte la interviu, 100, în condițiile în care candidaților li s-a cerut să citească un text în engleză la prima vedere, dar aceasta nu stăpânește limba engleză. Toate aceste “aranjamente au fost realizate după ce rectorul UB, Marian Preda, a decis să desființeze Editura “Ars Docendi” (o editură jumătate privată, jumătate de stat, a Universității din București) și Editura Universității din București (EUB), înființând noua Bucharest University Press, ce va intra în activitate la data de 1 iulie.
Marian Preda a vrut să-l elimine din organigramă pe fostul șef al EUB, Alexandru Calmâc, în mandatul căruia editura universității a înregistrat o creștere semnificativă a vânzărilor și a vizibilității pe piața de carte, desființând postul de director deținut de acesta. Prorectorul Bogdan Ștefănescu și Alexandru Nicolae au profitat de context pentru a-și instala apropiatele la conducerea noii edituri a UB.
Redactorii, vânzători la tejghea
Desființarea Editurii “Ars Docendi” nu era posibilă fără acordul directorului Ioan Crăciun, cel care a avut și rol de patron al acesteia. Crăciun s-a pensionat însă și a fost de acord ca editura sa să dispară, dar oamenii săi de încredere să rămână în cadrul editurii noi, Bucharest University Press. Crăciun și-a folosit influența pentru a asigura posturi pentru foștii săi subalterni, dar se pare că nu a fost suficient pentru a rezolva problemele tuturor.
Diana Dumitrescu, una dintre fostele subalterne ale lui Crăciun s-a înscris greșit la concursul organizat de UB, candidând pentru postul de vânzător la Librăria Editurii Universității din București, în loc de cel de secretară. Și Diana Dumitrescu a obținut la proba scrisă același punctaj, deja celebru, 96,66, însă nu a obținut postul pe care îl dorea.
În aceste condiții, pentru a-l mulțumi pe domnul Crăciun, Bogdan Ștefănescu și Alexandru Nicolae au decis ca Diana Dumitrescu să rămână la munca de secretară, în noua editură, iar redactorii să meargă pe rând și să vândă cărți la tejgheaua librăriei.
L-am sunat pe Bogdan Ștefănescu, prorector la data organizării concursului, pentru a întreba de ce a fost Irina Hrițcu singurul candidat pentru funcția de redactor șef al editurii UB? Este corect ca în comisia de concurs să se afle foști colegi ai candidaților de facultate sau de liceu și dacă este corect ca președintele comisiei de concurs să aibă multiple întâlniri și conversații cu unicul candidat înainte de concurs. Până la ora publicării articolului, Bogdan Ștefănescu nu a răspuns la telefon și mesaj pentru a-și putea prezenta punctul de vedere