Cîțu, despre renunțarea la starea de alertă: „Trebuie consultați specialiștii”. În ce condiții poate fi luată în calcul
Scăderea numărului de noi cazuri Covid – 19 și vaccinarea populației, chiar și într-un ritm mai scăzut decât cel sperat de autorități, nu vor conduce la ridicarea stării de alertă, cel puțin pe termen scurt.
Întrebat de Puterea.ro în ce condiții se poate renunța la starea de alertă, primul – ministru Florin Cîțu a spus că decizia le aparține specialiștilor, fără a avansa vreun orizont de timp, pe termen scurt.
„Trebuie să vorbim cu specialiștii, eu primesc de fiecare dată opiniile lor. Deocamdată am dat un calendar cu relaxarea măsurilor, de la 1 august urmează și altele. Dacă lucrurile merg bine…”, a răspuns Cîțu.
Întrebat dacă s-a luat în calcul renunțarea la starea de alertă pe județe, în condițiile în care legea permite acest lucru, primul – ministru a răspuns că, deocamdată, nu a fost discutată nici această ipoteză.
Conform legii, starea de alertă permite autorităţilor să ia orice măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea pericolelor pe care le presupune constatarea unei situaţii de urgenţă.
Nu se restrâng însă drepturile constituţionale ale locuitorilor din zona pentru care s-a instaurat starea de alertă, aşa cum se întâmplă în cazul stării de urgenţă.
Starea de aleră poate fi instituită și doar la nivel local ori județean. În localităţi, o declară primarul cu aprobarea prefectului. Pentru un judeţ, decizia aparţine prefectului şi trebuie aprobată de ministrul Administraţiei şi Internelor.