Raed Arafat a apelat la DNA
Șeful DSU Raed Arafat a publicat pe contul său de socializare adresa primită de la DNA în care procurorii spun că numele său nu apare în niciun dosar de corupție în calitate de suspect sau inculpat.
„Ca urmare a atacurilor continue aduse la adresa mea, diseminate opiniei publice de către posturi de televiziune, prin care, pe baza unor informații care ar fi date pe surse, numele meu ar apărea în dosare de corupție înstrumentate de DNA, am înaintat la DNA o adresa în vederea stabilirii dacă mă aflu în calitatea de suspect sau inculpat în vreun dosar penal aflat pe rolul instituției”, scrie Arafat pe contul său de socializare. Acesta publică răspunsul DNA în care se spune că nu este cercetat într-un dosar penal al procurorilor din acestă instituție. „Se constată clar că numele meu nu apare asociat vreunei calități de suspect sau inculpat în cauzele penale instrumentate de DNA”, mai consemnează Arafat pe contul său de socializare.
În mai anul acesta, Raed Arafat a vorbit la câteva posturi de televiziune despre anchetele declanșate de DNA privind achizițiile de materiale sanitare pe perioada epidemiei de coronavirus. Arafat spunea atunci că nu se teme de controale, dar crede ca ”ar fi putut fi controlați și mai târziu”, iar acum este foarte importantă pregătirea pentru un eventual val doi al epidemiei.
DNA a deschis 33 de dosare penale pentru achiziții publice de echipamente medicale în perioada stării de urgență, potrivit șefului instituției, procurorul Crin Bologa. „Există oameni și companii care au înțeles să profite de pe urma acestei pandemii”, a afirmat Bologa într-o conferință de presă. El a afirmat că în aceste dosare sunt vizate și persoane cu funcții importante în cadrul autorităților contractante.
Dosare deschise „in rem”
Procurorul șef al DNA a precizat că în 25 din cele 33 de dosare penale deschise pentru achiziții medicale în perioada pandemiei s-au sesizat din oficiu. Conform șefului DNA în aceste cauze se fac cercetări privind încălcarea prevederilor legale în legătură cu organizarea, atribuirea şi derularea unor contracte de achiziţii publice directe a unor echipamente de protecţie: măşti, viziere, combinezoane sau izolete. De asemenea, sunt vizate achiziţiile de măşti medicale neconforme, considerate periculoase şi interzise în Uniunea Europeană.
Doasare grele
Managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, declara, în martie, că cei care fac achiziţii publice de echipamente de protecţie medicale ar trebui să fie protejaţi de eventuale anchete după ce se încheie starea de urgenţă. „Primul lucru de care avem nevoie este să fim lăsaţi în pace să ne facem treaba. Al doilea lucru este să apară un cadru legislativ care să ne pună la pază de ce va veni. După ce se termină bolâşniţa asta, respectiv pandemia, or să vină alţii să ne tragă de mânecă. Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar, în această situaţie de urgenţă, în care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor”, afirma Streinu-Cercel.
La rândul său, Raed Arafat spune că cine a ocolit birocrația acum pentru achiziții sanitare nu ar trebui să fie pedepsit.
Șeful DNA a preluat dosarul
Șeful DNA a răspuns, la acel moment, declarațiilor lui Arafat și Streinu-Cercel privind achizițiile în pandemie, in rem: „Ne facem datoria prevăzută de lege, nu cea indicată de persoanele publice”. Șeful DNA a spus că procurorii nu îi vizează în anchete pe cei care greşesc, ci pe cei care săvârşesc fapte de corupţie şi se îmbogăţesc profitând de pandemie.