Singura centrală nucleară a Iranului a fost repusă în funcţiune
Singura centrală nucleară a Iranului situată la Bouchehr, în sudul ţării, a fost repusă în funcţiune, a anunţat luni directorul centralei, la două săptămâni după ce a fost oprită pentru efectuarea unei operaţiuni de mentenanţă, potrivit autorităţilor locale.
”Defecţiunea tehnică a fost rezolvată’‘ şi producţia de electricitate s-a reluat de duminică, a declarat pentru agenţia de presă iraniană Isna, Mahmoud Jafari, şeful adjunct al Organizaţiei iraniene pentru energie atomică (OIEA). Bouchehr este un port în Golf, mult mai aproape de capitalele mai multor monarhii din Peninsula Arabică decât de Teheran, motiv pentru care centrala, construită într-o zonă cu activitate seismică intensă, îngrijorează aceste state.
În noaptea de 20 iunie, OIEA a anunţat oprirea temporară a centralei şi deconectarea sa de la reţeaua de electricitate naţională, invocând o ”defecţiune tehnică’‘, fără să precizeze natura problemei.Organizaţia anunţase cu două zile înainte că o ”problemă tehnică’‘ – potrivit ei – a fost ”observată la generatorul” electric al unităţii, promiţând s-o rezolve ”cât mai repede posibil”.
Republica islamică intenţionează să construiască în jur de 20 de centrale nucleare
În aprilie, regiunea a fost zguduită de un cutremur de pământ cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, potrivit Institutului geologic american USGS. Seismul s-a soldat cu cinci răniţi, conform mass-media iraniene. ”Toate instalaţiile, echipamentele şi clădirile centralei nucleare de la Bouchehr sunt în stare perfectă şi activităţile sale nu au fost întrerupte’‘ în urma seismului, a indicat atunci serviciul pentru relaţiile cu publicul al centralei într-un comunicat, preluat de agenţia de presă oficială. Centrala de la Bouchehr, echipată cu un reactor de 1.000 de MW, a fost construită de Rusia şi oficial a fost pusă în funcţiune în 2013, după o întârziere de mai mulţi ani.
Important producător de petrol şi gaze, Republica islamică intenţionează să construiască în jur de 20 de centrale nucleare cu scopul de a-şi diversifica resursele energetice pentru a-şi reduce dependenţa de combustibilii fosili pentru consumul intern.