CITR, numit administrator judiciar pentru Compania Municipală Consolidări, intrată în insolvență

Publicat: 08 iul. 2021, 05:00, de Răzvan Zamfir, în ESENȚIAL , ? cititori
CITR, numit administrator judiciar pentru Compania Municipală Consolidări, intrată în insolvență
Insolventa

Intrată în insolvență la cererea creditorilor, Compania Municipală Consolidări va avea CITR, parte a Impetum Group, ca administrator judiciar.

„Ne propunem ca în 3-6 luni de zile să putem determina viabilitatea economică a Companiei Municipale Consolidări și modul în care aceasta își poate continua activitatea. Strategia gândită de echipa CITR va ține cont atât de interesul public, cât și de nevoia creditorilor de a-și recupera sumele restante”, a declarat Aurel Podariu, Business Development Manager al Impetum Group şi Senior Partner, CITR.

Compania Municipală Consolidări a fost înființată în urmă cu 3 ani de fostul primar Gabriela Firea, în vederea executării lucrărilor de intervenție la imobile încadrate în clasa I de risc seismic și care reprezintă un pericol public, precum și la clădiri istorice. Dificultatea financiară a companiei a venit odată cu dezechilibrul dintre veniturile și cheltuielile sale, și prin urmare creditorii au cerut insolvența acesteia.

„În viziunea CITR, restructurarea companiilor de stat și a celor din administrația publică locală nu depinde doar de soluțiile legale disponibile, ci și de viziunea managementului și angajamentul stakeholderilor implicați. Este nevoie de o acțiune rapidă care să transforme aceste companii în jucători valoroși în economie’’ , declară Andra Buțiu, Chief Operating Officer CITR și Manager al proiectului de restructurare al ROMAERO.

Termenele legale pentru depunerea documentelor sunt disponibile pe websiteul Tribunalului București.

Restructurarea companiilor de stat și a companiilor administrației publice locale

Conform unei analize CITR, dintre cele 22 de companii municipale din București, 14 au fost neperformante și au acumulat anul trecut pierderi însumate de 200 de milioane de lei. Până în acest moment, din totalul de 22 de companii, Consiliul General al Municipiului București a decis lichidarea și dizolvarea a 5 companii, iar alte 4 au intrat în insolvență la cererea creditorilor.

Soluțiile la care pot apela companiile în zona de restructurare sunt: OG6 pentru reorganizarea datoriilor bugetare, concordatul preventiv și chiar insolvența.

În plus, anul acesta cadrul legislativ va fi completat de transpunerea în legislația națională a Directivei Europene 2019/1023, care își propune să prevină ieșirea din economie a companiilor viabile și să creeze o cultură a prevenției în business.