Se autentifică haosul edilitar. Primăria Galați a dat undă verde intrării în legalitate a extinderilor ilegale
După trei decenii în care autoritățile au încercat să stopeze extinderile ilegale ale apartamentelor din blocuri, Primăria Galați a lansat o campanie de intrare în legalitate a câtorva mii de construcții care ocupă abuziv spații verzi și trotuare.
Este vorba de extinderile fără autorizație ale balcoanelor apartamentelor de la parter de bloc, dar și de extinderea balcoanelor apartamentelor de la etaj, care sluțesc fațadele prin construcții improvizate după fantezia fiecărui proprietar. Prin această „grațiere” de la sancțiunile prevăzute de lege, intră în eternitate haosul edilitar la care s-a ajuns prin încălcarea legii.
Bazaconii construite pe principiul „așa vor mușchii mei”
Extinderea apartamentelor este un fenomen național care a apărut imediat după 1990, când lua amploare afacerea magazinelor de la parter de bloc. Era o perioadă în care nimeni nu respecta vreo lege și nici apariția Legii 50/1991, a autorizării lucrărilor de construcții, nu a schimbat situația, pentru că fentarea legii devenise sport național.
„Balcoanele au fost construite în diferite perioade, pe principiul muşchii mei pot face asta. În mod paradoxal, multe dintre ele au şi primit autorizaţii de la foştii primari de tristă amintire ai Galaţiului. Unii au primit amenzi şi au intrat în legalitate, fiecare cum s-a descurcat. Tot Galaţiul este plin de astfel de bazaconii şi dacă nu-i întreabă nimeni nimic… Sunt situaţii în care balconul e mai mare decât camera, sunt situaţii în care balconul e supraetajat, este periculos”, declara arhitectul Sergiu Porumboiu.
Pe măsură ce extinderea balcoanelor a devenit o modă, dând posibilitatea fiecărui proprietar de apartament de la parter de bloc să închidă o parte din spațiul verde, creându-și o grădină „ca la curte”, fenomenul a scăpat de sub control.
Un arhitect-șef, „săltat” de DNA pentru șpaga de „legalizare” a balconului
Fenomenul extinderii ilegale a balcoanelor a creat și un „tarifar” al șpăgii pentru intrarea în legalitate. Un fost arhitect-șef al Galațiului, Ion Banaș, a ajuns după gratii după ce – potrivit DNA – „a pretins sumele de 1.500 euro si 2.000 lei din care a primit suma de 1.500 euro de la un denunțător, promițându-i că își va exercita influența asupra factorilor decizionali (primarul si secretarul municipiului Galați) în scopul obținerii actelor de intrare in legalitate a denunțătorului (certificatul de urbanism și autorizația de construire) în legătura cu constructia unui balcon pe care acesta il ridicase la locuința sa din Galați”.
Extinderile balcoanelor de la etaj, în pericol de prăbușire
Multe din aceste construcții realizate pe principiul „așa vor mușchii mei” nu respectă norme tehnice de rezistență a construcțiilor. Spre exemplu, la extinderile balcoanelor de la etaj metoda utilizată presupune instalarea unor bare metalice care străpung peretele fațadei și sunt fixate în interior prin sudarea unor opritori metalici. Pe aceste console improvizate sunt construite extinderile balcoanelor și potrivit lui Mihai Popa, specialist în construcții, structura poate ceda pentru că „nimeni nu ştie ce rezistenţă la forfecare au suporţii și nici ce presiune se exercită asupra faţadei, barele de metal având rolul unor pârghii, putându-se ajunge la smulgerea faţadei și prăbușirea construcției”.
Prin Ordonanța 7, a fost interzisă intrarea în legalitate a construcțiilor ilegale
A existat și un moment de fermitate a autorităților în încercarea de stopare a construcțiilor ilegale. În 2011, a fost emisă Ordonanța 7, prin care era interzisă procedura de intrare în legalitate pentru construcțiile ridicate fără autorizație.
„Nu pot fi inițiate si aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire”, prevedea art. 56 din Ordonanța de Urgență nr 7/2011. Dar nici această încercare a statului n-a avut rezultate concrete, fiind încă o lege nerespectată.
Primăria Galați a dat undă verde intrării în legalitate a balcoanelor extinse ilegal
Zilele trecute, Primăria Galați a anunțat că începând cu data de 2 august gălățenii care și-au extins ilegal balcoanele pe spații verzi și trotuare vor putea începe demersurile pentru intrarea în legalitate, care se va face în baza Hotărârii Consiliului Local nr. 187/15.04.2021 privind aprobarea „procedurii de reglementare a unor construcții executate fără autorizație de construire”.
Inițiativa e destul de generoasă, pentru că se permite intrarea în legalitate a suprafețelor construite extinse pe spațiile verzi și trotuare cu 50% în raport cu suprafața balconului de deasupra.
A fost rezolvată cu generozitate și problema ocupării domeniului public. Proprietarul unei construcții ilegale scapă ușor, cu plata chiriei aferente terenului ocupat plus o taxă de 200 de lei pentru eliberarea „Adeverinţei de atestare a edificării construcţiei”. E foarte ieftin dacă ținem cont că un balcon extins poate avea 50 mp, iar în cartierele centrale prețul un metru pătrat de teren costă 700 de euro.