Festivalul Dinozaurilor revine în Geoparcul Internaţional Ţara Haţegului. Cum se va desfășura
Festivalul Dinozaurilor revine în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului după un an de pauză impus de pandemie. Evenimentul, care va cuprinde activităţi culturale şi educaţionale pentru toate vârstele, este programat să aibă loc în perioada 30 iulie – 1 august.
Sloganul care va defini festivalul în acest an este „On air, on line&on art”, potrivit unui comunicat al Geoparcului. Muzica de calitate este asigurată în acest an de acordurile de chitară clasică. Artistul Adrian Mardan (alias mardanA) a acceptat invitaţia Geoparcului de a participa în Festival cu un recital extraordinar intitulat „Evening Guitar Moments” susţinut în cadrul Stagiunii Excelenţei Volutarte.
Concertul va avea loc pe 31 iulie şi va fi găzduit de Transylvania Log Cabins din satul Peşteana, comuna Densuş. Adrian Mardan este profesor de chitară clasică, deţinător al unui titlu de doctor în muzică, recunoscut pentru talentul său atât pe plan naţional cât şi internaţional.
Cel care le-a dat formă şi chip dinozaurilor Magyarosaurus dacus, Balaur bondoc şi Zalmoxes robustus
„A sauropod abroad – Un sauropod peste hotare”, un film documentar inspirat de călătoria reproducerii dinozaurului Magyarosaurus dacus din Canada în România, ajunge, în premieră naţională, în Geoparc. Documentarul a participat până acum la diverse festivaluri de film şi a fost distins cu mai multe premii. El va putea fi vizionat, în premieră în ţara noastră, doar pe 1 august.
„Din acest motiv am decis ca povestea dinozaurului călător să ajungă la publicul prezent în Ţara Haţegului, urmând să fie difuzat concomitent în mai multe locuri de pe teritoriul Geoparcului. Filmul documentar este realizat de regizoarea Anna Cooley, fiica celebrului paleoartist canadian Brian Cooley, cel care le-a dat formă şi chip dinozaurilor Magyarosaurus dacus, Balaur bondoc şi Zalmoxes robustus, ce pot fi admiraţi în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului”, se mai arată în comunicat.
Cei mici vor avea şi ei parte de multă distracţie, pe parcursul festivalului, când DinoAventura va pune stăpânire pe Parcul Copiilor din oraşul Haţeg.
Geoparcul cuprinde întreaga Ţară a Haţegului şi are statut de sit UNESCO
„Un parcurs NINJA din chingi este noutatea pe care copiii cu vârsta de peste 5 ani o vor putea testa gratuit. În fiecare dintre cele trei zile de eveniment, cei mici sunt invitaţi să devină experţi în acrobaţie, spirit de aventură şi distracţie în aer liber, pe mini parcursul creat din benzile de slackline oferite de producătorul Chingi Expert Deva”, au menţionat organizatorii.
Ultima zi de festival este dedicată tot celor mici, astfel că în parcarea centrului comercial din Deva, voluntarii pentru Geoparc vor destăinui copiilor poveştile Geoparcului prin diverse jocuri.
Totodată, radioamatori din întreaga lume vor afla despre Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti prin intermediul mesajelor de promovare transmise de membrii Clubului Sportiv Silver Fox din Deva. În acest sens, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a aprobat un indicativ special – YP2GEO. Indicativul va fi adus şi la cunoştinţa radioamatorilor din ţări care au pe teritoriul lor geoparcuri din Reţeaua Internaţională UNESCO.
Cine nu reuşeşte să ajungă la Festivalul Dinozaurilor, va fi la curent cu toate detaliile legate de eveniment urmărind conturile Geoparcului Ţara Haţegului de pe reţelele de socializare. Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului cuprinde întreaga Ţară a Haţegului şi are statut de sit UNESCO, fiind administrat de Universitatea din Bucureşti.
Dinozaurii descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor