Atenție! Cireșele nu sunt recomandate copiilor sub doi ani. Avertismentul medicilor
Medicii atrag atenția asupra faptului că cireșele conțin o moleculă care promovează inflamația și, prin lapte, poate produce complicaţii, astfel că nu sunt recomandate copiilor sub doi ani. Îi ajută, însă, pe cei care urmează diete, le sunt utile hipertensivilor, dar nu sunt indicate celor alergici.
Cireșele conțin o mulțime de micronutrienţi, vitamine, minerale şi antioxidanţi, foarte utile în special în sezonul de vară, când ne simţim epuizaţi de căldură sau însetaţi. Fructele sunt compuse, în mare parte, din apă (86,2g la o sută de grame de fructe). Această particularitate le face deosebit de potrivite vara, explică doctorul Francesca Beretta, nutriţionist.
„Pe lângă apă, cireșele conțin multă vitamina C (11 mg la suta de grame) şi vitamina A (19 mg la suta de grame). În ceea ce privește sărurile minerale, acestea sunt bogate în potasiu (229 mg), calciu (30 mg), fosfor (18 mg) şi fier (0,6 mg). Prin urmare, cireșele sunt foarte recomandate în prevenirea osteoporozei, deoarece au principalele săruri minerale esenţiale pentru sănătatea oaselor.
Mai mult decât atât, cireşele sunt bogate în antioxidanţi importanţi. Şi cireşele pot fi, de asemenea, un aliat excelent pentru cei care urmează o dietă: „Sunt foarte utile în dietele de slăbire deoarece au un indice glicemic scăzut, ceea ce le face ideale chiar şi pentru persoanele cu diabet (în cantități limitate). În ceea ce privește sportivii şi, în general, cei care transpiră mult, sunt excelente, deoarece îmbunătățesc contracția musculară, tonifiază, reglează presiunea şi, datorită conținutului ridicat de potasiu şi magneziu, reglează echilibrul apei şi a sării”, subliniază nutriționistul.
Cu toate acestea, expertul trage și un semnal de alarmă:
„Mâncând prea mult pot duce la umflarea stomacului, dureri abdominale, dureri de stomac şi diaree. Acest lucru se datorează faptului că excesul de fibre poate provoca o fermentare mai mare. Atenţie şi dacă eşti alergic, deoarece cireşele conţin şi histamină, o moleculă care promovează inflamaţia şi vasoconstricţia / bronhoconstricţia (adică scurtează şi îngreunează respiraţia). Din acest motiv, nu trebuie consumate de către cei care au vârsta mai puţin de doi ani. Se recomandă evitarea şi la alăptare, deoarece, prin lapte, acestea ar putea provoca alergii la nou-născut”, spune nutriționistul, potrivit Mediafax.