Vântul bate, apa trece, dar maimuțele rămân… la Palatul Victoria
Inundațiile din ultima perioadă care au avut loc în mai multe țări din Europa au scos în evidență o diferență uriașă de abordare responsabilă a modului de gestionare a acestor situații critice față de cum s-a acționat în țara noastră.
În Germania, cancelarul german Angela Merkel a vizitat duminică zonele devastate de cele mai grave inundații din ultimul secol. Ea s-a declarat „șocată” pagubele uriașe produse de apele revărsate. 156 de oameni au murit în urma inundațiilor în Germania, Merkel a spus că este „copleșită” la vederea pagubelor uriașe. „Este șocant. Aproape că aș putea spune că limba germană nu are cuvinte pentru distrugerea care a fost provocată„, le-a spus ea jurnaliștilor.
În zonele sinistrate din Belgia au sosit regele Philippe și regina Mathilde, cuplul regal mergând în cizme de cauciuc pentru a evalua situația la fața locului. Ei au fost însoțiți de către premierul Belgiei Alexander De Croo și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
De mai bine de două luni de zile, România este sub asediul ploilor și al inundațiilor, iar guvernanții în campanie electorală pentru șefia PNL.
În iunie 2021, „aversele torențiale au produs, în ultimele 24 de ore, inundații în 90 de localități din 19 județe, cele mai afectate fiind Alba, Bihor, Caraș-Severin, Harghita, Mureș, Neamț și Suceava. Sute de gospodării au fost inundate, o femeie a fost luată de viitură, iar alte persoane au fost evacuate”. „Ploile din ultimele ore, au înregistrat efecte în 15 localități din 5 județe ( AB, CJ, HD, MM și SV), unde au fost afectate de viituri 118 de case, 10 curți și 2 operatori economici, iar 1 autovehicul a fost luat de viitură”.
„Ploile torențiale au facut ravagii în Sibiu. Patru județe sunt sub cod portocaliu de inundații în următoarele ore”.” Precipitații istorice în județele Alba și Cluj”. „Inundații grave în România: 15 localităţi din judeţele Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureş şi Suceava au fost afectate de furtuni şi viituri”. „Inundaţii în Alba: Peste 200 de persoane, printre care peste 70 de copii, au fost evacuate. Case inundate, drumuri blocate, avarii la reţelele de curent.Festivalul Naţional de Folclor „Sus, sus, sus, la moţi, la munte” de la Câmpeni a fost suspendat după ce terenul pe care se desfăşura manifestarea a fost inundat în urma ploilor torenţiale înregistrate vineri seara. Apă de un metru pe terenul unde se ținea spectacolul”.
Cam acestea au fost titlurile imaginilor care au făcut agenda zilei în țara noastră începând din luna mai și până azi. Ce au făcut autoritățile și miniștrii cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență? Mai nimic, adică doar campanie electorală pentru alegerea președintelui PNL.
Și cel mai penibil mod de abordarea a efectelor produse de inundații s-a petrecut la sfârșitul săptămânii trecute când liderii PNL, în frunte cu Ludovic Orban, premierul Florin Cîțu, ministrul de Interne Lucian Bode și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, vibrau în caravana electorală pe ritmurile imnul PD- „Verde înrourat” la alegerile din mai multe județe din Transilvania.
În timp liderii liberali se zbenguiau și maimuțăreau pentru susținerea lui Cîțu sau a lui Orban, zeci de mii de oameni sau chiar sute de mii se luptau cu furia naturii, disperați că agoniseala lor de o viață este luată de ape. „Suntem disperați. Am fugit de furia apelor doar cu ce avem pe noi. Nu mai avem nimic. Apa ne-a luat totul„. Cam acestea sunt imaginile care rulează de câteva zile pe ecranele televizoarelor noastre.
În același timp, liberalii din mai multe județe aflate sub ape își aleg conducerea județeană sub privirile încântate ale liderilor de la Capitală și toți la unison cântă „Umblă vorbă de soroc/ Verde înrourat/ Că noi n-am ave’ noroc/ Verde înrourat”. Aplauze, urale, promisiuni, poza de grup și „Da’ vântu bate, apa trece, pietrele rămân”.
Da, pietrele rămân și la trei zile după ce furia apelor a făcut ravagii în județul Alba. În schimb, vântul bate din plin în caravana alegerilor liberale care s-a încheiat cu un spectacolul penibil la Cluj, unde o mulțime de lideri liberali și-au anunțat susținerea pentru premierul Florin Cîțu la șefia PNL. „Da’ vântu bate, apa trece, pietrele rămân/ E şi grea, e şi frumoasă viaţa de român”!.
Abia, după terminarea maratonului electoral, „premierul Florin Cîţu a efectuat, duminică, o vizită la Ocoliş, în judeţul Alba, împreună cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, asigurându-i pe primarii din cele mai afectate localităţi – Ocoliş, Roşia Montană, Câmpeni şi Abrud – de toată susţinerea din partea Guvernului”.
Deh, `Ca noi n-am ave’ noroc”. Scurt, direct, implicare spre zero și fără prea multe explicații. De ce? Pentru că suntem la putere și nu ne pasă de ce se întâmplă în jurul nostru. Și atunci de întrebăm de ce există un secretar de stat care se ocupă cu situațiile de urgență, pe numele său Raed Arafat, care n-a fost văzut nimeni în cizmele prin zonele sinistrate.
La fel de invizibil ca Arafat a fost și ministrul Mediului, Barna Tanczos, preocupat de urșii din județul său, în loc să doarmă în cizme prin zonele inundate. De asemenea, nu l-a văzut nimeni pe sindicalistul ajuns ministru de Interne, Lucian Bode, să stea în cizme prin nămolul adus de viituri.
Nici, useristul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă n-a catadicsit să iasă din Palatul CFR deși o mulțime de drumuri au fost distruse.
O vorbă din popor spune că peștele de la cap se impute, fapt pentru care se poate constata, pas cu pas, că președintele Klaus Iohannis n-a catadicsit să facă primul pas spre niciuna din zonele sinistrate. Adică prezența acestuia a fost sublimă, dar a lipsit cu desăvârșire.
Și nici măcar n-a avut curiozitatea să revadă imaginile cu Angela Merkel și regele Philippe cu regina Mathilde printre sinistrați! Ca atare, nu este de mirare că moda cinismului și indiferenței față de cei sinistrați abordată de Klaus Iohannis a fost copiată de premierul Florin Cîțu și de o serie de miniștrii ai cabinetului său, demonstrându-se astfel că în „guvernul meu”, „guvernăm pentru noi, nu pentru voi”.
Adică „vântu bate, apa trece, pietrele rămân” și atunci, când lași biciul pe mâna maimuțelor… „e şi grea, e şi frumoasă viaţa de român”!