Tanczos Barna, pus la punct de Comisia Europeană pe strategia privind pădurile: Au fost consultări cu autoritățile competente ale statelor membre ale UE
Ministrul UDMR al Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, continuă seria declarațiilor controversate care compromit imaginea și poziția României în Uniunea Europeană.
Recent, Tanczos Barna, a acuzat în presa maghiară că strategia UE privind pădurile nu a fost dezbătută cu statele membre. El a precizat că Austria a inițiat o scrisoare deschisă către Comisia Europeană pentru dezbaterea strategiei UE privind pădurile la care a aderat și România, subliniind că țara noastră „s-a alăturat acestui demers pentru a solicita o dezbatere pe mai multe puncte esențiale pentru România”.
Numai că imediat, Comisia Europeană a reacționat susținând că Tanczos Barna a dezinformat, precizând clar că noua strategie pentru protejarea și refacerea pădurilor din UE, adoptată în data de 16 iulie, a reieșit în urma unei consultări publice în toate statele membre UE.
„În cadrul procesului de elaborare a strategiei s-a desfășurat o serie de activități de consultare. A avut loc o consultare privind foaia de parcurs și s-a organizat o consultare publică deschisă prin intermediul site-ului web al Comisiei Europene, în toate limbile oficiale ale UE, primindu-se peste 19.000 de răspunsuri„, arată Comisia Europeană.
De asemenea, au avut loc consultări specifice cu autoritățile competente ale statelor membre ale UE responsabile de silvicultură, cu industriile și întreprinderile din sectorul forestier, cu ONG-urile, cu mediul academic și cu organizațiile internaționale.
Comisia Europeană: „De asemenea, s-a ținut seama de evaluarea actualei strategii forestiere a UE și de alte politici conexe domeniului forestier (de exemplu, biodiversitatea, dezvoltarea rurală). Totodată, au fost luate în considerare contribuțiile pe această temă primite din partea celorlalte instituții ale UE, printre acestea numărându-se concluziile relevante ale Consiliului (de exemplu, privind revizuirea Strategiei forestiere a UE și noua strategie în domeniul biodiversității) și recentele rezoluții ale Parlamentului European referitoare la păduri„, precizează Comisia.
Rezultatele procesului de consultare sunt prezentate pe scurt într-un document de lucru al serviciilor Comisiei, care însoțește strategia, mai spune CE.
Ce a urmărit Tanczos Barna prin această declarație surprinzătoare, care a compromis imaginea și poziția României, numai poate premierul Florin Cîțu să încerce să o lămurească.